Proetnica

  • Proetnica - 2024
  • Proetnica - 2023 https://www.proetnica.ro/index.php/en/node/71
  • Proetnica - 2022
  • Proetnica - 2019

Proetnica

Comunicate 2023

COMUNICAT DE PRESĂ, 28 august 2023

FESTIVALUL INTERCULTURAL PROETNICA, LA FINAL

SIGHIȘOARA, 24-27 AUGUST 2023

În perioada 24-27 august 2023 a avut loc, la Sighișoara, cel mai mare festival intercultural din România. Au evoluat, pe scena deschisă din Piața Cetății, în cadrul secțiunilor muzică-dans, reprezentanți ai celor 20 de etnii istorice conlocuitoare. De asemenea, tema diversității culturale și a relațiilor interetnice a făcut obiectul unor prelegeri și comunicări susținute de reputați specialiști în cadrul secțiunii „Agora dialogului intercultural”. Expoziții, lansări de carte și mese rotunde au completat programul dens al manifestării aflată la a XIX-a ediție.

Festivalul a fost deschis joi, 24 august, în prezența organizatorilor și a reprezentanților Ministerului Culturii și ai Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României. „Vă mulţumesc, a spus în alocuțiunea sa, Irina Cajal Marin, subsecretar de Stat în Ministerul Culturii, că aţi creat acest eveniment dedicat minorităţilor naţionale. El promovează identitatea culturală a acestora. Am sprijinit de la început acest proiect și considerăm importantă existenţa acestui spaţiu dedicat minorităţilor. Aşa cum există în Uniunea Europeană capitale culturale europene, Sighişoara a devenit o capitală interculturală a României, prin Festivalul Intercultural Pro Etnica.” La rândul său, Dincer Geafer, subsecretar de Stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României, a amintit că Sighişoara este de 20 de ani capitala europeană a dialogului interetnic şi al multiculturalităţii. „Suntem, a spus acesta, un exemplu pentru celelalte autorităţi publice”. Directorul Festivalului, Volker Reiter a subliniat meritul celui mai mare festival al etniilor din România, „care de la prima sa ediţie - 2001, până la a XIX-a, a pus pe harta lumii brandul ProEtnica. Mulţumim Ministerului Culturii, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni şi Ambasadei Republicii Germania, care au finanţat această acţiune, Consiliului Judeţean Mureş, care au făcut ca această ediţie să fie o dovadă de solidaritate şi respect pentru tezaurul naţional de valori”.

Duminică, 27 august – în ultima zi a Festivalului ProEtnica 2023, au urcat pe scenă Ansamblul de dansuri „Hayakaghak” din Gherla, al Uniunii Armenilor; Ansamblurile de dans „Parnassos” din Brăila, „Orpheas” din Iași, „Artemis” din Sulina, „Efthimos” și „Dionyssos” din Brașov, ale Uniunii Elene; Ansamblul „Holubok” din Peregu Mare, al Uniunii Culturale a Rutenilor; Ansamblul „Tuna” din Tulcea, al Uniunii Democrate Turce; Ansamblul „Bălgarce” din Vinga, al Uniunii Bulgare din Banat;  Ansamblul „Karașeva Zora” din Carașova, al Uniunii Croaților.

Ultimele prezențe pe scena ProEtnica au fost cele ale solistului vocal de muzică populară și șlagăre germane Matthias Belean, ale Grupului „Romafest”, reprezentând Agenția Națională pentru Romi și Concertul Klezmer & Muzică idiș, al Teatrului Evreiesc de Stat. Este semnificativ că Festivalul s-a închis cu două spectacole de excepție ale etniilor romă și evreiască, supuse de-a lungul istoriei unor nedrepte și sistematice persecuții soldate cu evenimente tragice la scară națională și europeană.

Pe parcursul celor patru zile, Sala Barocă și Sala Sander din Sighișoara au fost gazdele unor importante comunicări și dezbateri cu privire la prezentul și viitorul minorităților naționale din România, reunite sub genericul „Agora dialogului cultural”. Participând la una dintre acestea, Lacziko Eniko, secretar de Stat la Departamentul pentru Relații Interetnice, a ținut să precizeze că „Drepturile pentru o categorie de minorități naționale se adoptă pentru a stabili o egalitate, o echitate pentru și între cetățenii unui stat. Aceste drepturi nu sunt gândite pentru a crea o discriminare pozitivă a minorităților, ci pur și simplu pentru a aduce la același nivel pe acei care din start sunt diferiți (etnie, limbă). Fără aceste drepturi nu ar exista echitate și egalitate între majoritate și minoritate. România este o societate democratică și de aceea este necesar ca toți cetățenii ei să aibă aceleași șanse, aceleași oportunități în viață și să aibă posibilitatea să se dezvolte cu identitatea lor, așa cum își doresc. Măsurile care se aprobă de către fiecare stat nu sunt extra-rights, ci pur și simplu drepturi fundamentale ale omului”. La rândul său, Iulian Paraschiv, președintele Agenției Naționale pentru Romi, sublinia, cu același prilej, că „în următorii 15-20 ani, numărul cetățenilor români de etnie romă va fi în continuă creștere. Cu toate acestea, remarca el, numărul romilor care își recunosc apartenența e în scădere. Pe de altă parte, rata mortalității la etnia romă este mai mare decât în cazul populației majoritare, în special din cauza unui mod de viață și a unei comunicări defectuoase în domeniul sănătății. Sunt convins că cifra înregistrată la ultimul recensământ nu reflectă nici pe departe numărul real al romilor; nu există localitate în România în care romii să nu fie prezenți. Iulian Paraschiv recunoștea, de asemenea: „Probabil că nici noi, cei care reprezentăm instituțiile statului, chiar și în plan central, nu am găsit cele mai bune instrumente pentru a putea livra către acei romi care nu-și recunosc apartenența etnică materiale care să îi conducă pe această cale. Asta încercăm să schimbăm în ultima perioadă, să oferim modele”

Alte valoroase comunicări și comentarii au făcut Irina Cajal Cajal, prof. univ. dr. Radu Carp, prof. dr. Lucian Năastasă-Kovacs, Ciprian Iftimoaiei, dr. Delia Grigore, Dincer Geafer, Maria Dobrescu și alții. Tot în cadrul secțiunilor artistice au foat vernisate și lansate expozițiile alcătuite de Departamentul pentru Relații Interetnice: „Comunitate. Multiculturalitate. Dezvoltare” și de Agenția Națională pentru Romi – „Romi pentru România”.

Concomitent, în perioada 21-27 august 2023, la Sighișoara și Târgu-Mureș a avut loc Academia de Vară Interculturală ProEtnica, ajunsă la ediţia a VI-a, parte a Festivalului Intercultural ProEtnica. Tema ediției a fost „Impactul schimbărilor demografice asupra minorităţilor naţionale din România şi relaţiilor interetnice”. Moderator, Maria Korek directorul Asociaţiei Divers. Organizată în parteneriat cu Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret și cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Mureş, Academia ProEtnica a avut, ca participanți la această ediţie, tineri din statele membre ale Uniunii Europene.

Organizatorul ProEtnica Sighișoara 2023 este Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara, iar coorganizatorul - Consiliul Județean Mureș. ProEtnica 2023 a fost finanțat de Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului și Ambasada Republicii Federale Germania, cu sprijinul Agenției Naționale pentru Romi și al Centrului Național de Cultură a Romilor, Romano Kerr. Sponsorii acestei ediții au fost: SEFAR, Monosuisse și Hochland, iar partenerii media - Televiziunea Română, Radio România Actualități, Radio România Antena Satelor, Radio România Tg.Mureș, Radio România Internațional, Agerpres, Radio Son, Punctul, Zi de Zi, Deutsche Zeitung, Hermannstadtler Zeitung, Realitatea Evreiască, Cadran.

Directorul Festivalului,

Volker Reiter                                                   

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ, 27 august 2023

FESTIVAL INTERCULTURAL PROETNICA, SIGHIȘOARA – ZIUA a III -a

În perioada 24-27 august 2023 are loc, la Sighișoara, cel mai mare festival intercultural din România. Evoluează reprezentanți ai celor 20 de etnii istorice conlocuitoare, în cadrul secțiunilor muzică-dans, pe scena din Piața Cetății. De asemenea, tema diversității culturale și a relațiilor interetnice face obiectul unor prelegeri și comunicări susținute de reputați specialiști în cadrul secțiunii „Agora dialogului intercultural”. Expoziții, lansări de carte și mese rotunde completează programul dens al manifestării aflată la a XIX-a ediție.

Sâmbătă, 26 august 2023, în cea de-a treia zi a festivalului, Pe scena din Piața Cetății din Sighișoara au evoluat: Ansamblul „Serenada” din Craiova al Asociației Liga Albanezilor; Ansamblurile de dans „Ilos” din Târgoviște, „O mie de porumbei” din Tulcea și „Asteria”din București” ale Uniunii Elene; Ansamblul de dansuri „Pilisteriu” al Societății Culturale Aromâne și concertul solistei Florentina Costea reprezentând Comunitatea Aromână-Filiala București; Ansamblul „Tuna” din Tulcea al Uniunii Democrate Turce; Ansamblurile de dans „Fila” + „Ellada” din Pitești și „Kymata” din Ploiești ale Uniunii Elene; Ansamblul de dansuri și melodii tradiționale „Sonțe” din Jud. Dolj al Asociației Macedonenilor; Ansamblul artistic „Cervona Ruja” din Bistra reprezentând Uniunea Culturală a Rutenilor; Ansamblul artistic „Hayakaghak” din Gherla al Uniunii Armenilor; Ansamblurile de dans „AKUD Mladost” din Timișoara, „KUD Canadske Zwezdice” din Cenad și „VIS Biseri” din Sânnicolau Mare ale Uniunii Sârbilor; Dana Aron și elevii școlii de muzică „Bonzo Music Art”; trupa de dans modern „Karisma și Diamonds” de la Clubul Copiilor – Sighișoara; Asociația LCS Speranța: Nicu Poșta și ansamblurile reunite ale Târnavelor – Grupul „Târnava Mare” din Topa. Concertul de încheiere al serii a fost susținut de Trupa Mano&Gregor” fondată în 2022, prima formație de Indie Folk din România.

Sala de Conferințe și de Expoziții SANDER a găzduit, sâmbătă, în cadrul secțiunii „Agora dialogului cultural”, o interesantă dezbatere despre evoluția demografică a minorităților naționale din România. Au susținut comunicări Lacziko Eniko - secretar de Stat la Departamentul pentru Relații Interetnice („Cum poate fi păstrată identitatea națională în contextul schimbărilor demografice ?”), Iulian Paraschiv – președintele Agenției Naționale pentru Romi („Impactul schimbărilor demografice asupra relațiilor dintre minoritatea romă și majoritate”) și Prof. dr. Lucian Nastasă-Kovacs („Impactul schimbărilor demografice asupra minorităților naționale de-a lungul istoriei”). În prezentarea sa, Lacziko Eniko a spus, între altele: „Drepturile pentru o categorie de minorități naționale se adoptă pentru a stabili o egalitate, o echitate pentru și între cetățenii unui stat. Aceste drepturi nu sunt gândite pentru a crea o discriminare pozitivă a minorităților, ci pur și simplu pentru a aduce la același nivel pe acei care din start sunt diferiți (etnie, limbă). Fără aceste drepturi nu ar exista echitate și egalitate între majoritate și minoritate. România este o societate democratică și de aceea este necesar ca toți cetățenii ei să aibă aceleași șanse, aceleași oportunități în viață și să aibă posibilitatea să se dezvolte cu identitatea lor, așa cum își doresc. Măsurile care se aprobă de către fiecare stat nu sunt extra-rights, ci pur și simplu drepturi fundamentale ale omului.” La rândul său, Iulian Paraschiv sublinia adevărul că: „ în următorii 15-20 ani, numărul cetățenilor români de etnie romă va fi în continuă creștere. Cu toate acestea, remarca el, numărul romilor care își recunosc apartenența e în scădere. Pe de altă parte, rata mortalității la etnia romă este mai mare decât în cazul populației majoritare, în special din cauza unui mod de viață și a unei comunicări defectuoase în domeniul sănătății. Sunt convins că cifra înregistrată la ultimul recensământ nu reflectă nici pe departe numărul real al romilor; nu există localitate în România în care romii să nu fie prezenți. Iulian Paraschiv recunoștea, de asemenea, că „Probabil că nici noi, cei care reprezentăm instituțiile statului, chiar și în plan central, nu am găsit cele mai bune instrumente pentru a putea livra către acei romi care nu-și recunosc apartenența etnică materiale care să îi conducă pe această cale. Asta încercăm să schimbăm în ultima perioadă, să oferim modele.”

Dialogurile pe tema minorităților naționale s-au încheiat, la Sala Sander, cu secțiunea „Salonul literar”. În acest cadru, a fost prezentată comunicarea „Cultura rromani – memorie, imagini, repere” . Studiul aparține Dr.Delia Grigore – Asociația Centrul Rromilor „Amare Rromentza” și Programul de Studiu Limba și Literatura Rromani – Universitatea din București.

Organizatorul ProEtnica Sighișoara 2023 este Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara, iar coorganizatorul - Consiliul Județean Mureș.

ProEtnica 2023 este finanțat de Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului și Ambasada Republicii Federale Germania, cu sprijinul Agenției Naționale pentru Romi și al Centrului Național de Cultură a Romilor, Romano Kerr. Sponsorii acestei ediții sunt: SEFAR, Monosuisse și Hochland, iar partenerii media - Televiziunea Română, Radio România Actualități, Radio România Antena Satelor, Radio România Tg.Mureș, Radio România Internațional, Agerpres, Radio Son, Punctul, Zi de Zi, Deutsche Zeitung, Hermannstadtler Zeitung, Realitatea Evreiască, Cadran.

Programul ProEtnica Sighișoara - 2023 poate fi accesat la adresa electronică:

https://proetnica.ro/sites/default/files/documents/2023/PROGRAM_ProEtnica_1008231206.pdf

Volker Reiter,

Directorul Festivalului

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ, 26 august 2023

Festivalul Intercultural PROETNICA Sighișoara, ediția a XIX-a - ziua a II-a

În perioada 24-27 august 2023 are loc, la Sighișoara, cel mai mare festival intercultural din România. Evoluează reprezentanți ai celor 20 de etnii istorice conlocuitoare, în cadrul secțiunilor muzică-dans, pe scena din Piața Cetății. De asemenea, tema diversității culturale și a relațiilor interetnice face obiectul unor prelegeri și comunicări susținute de reputați specialiști în cadrul secțiunii „Agora dialogului intercultural”. Expoziții, lansări de carte și mese rotunde completează programul dens al manifestării aflată la a XIX-a ediție.

Vineri, 25.08.2023, în cea de-a doua zi a manifestărilor culturale din cadrul ProEtnica, au urcat pe scenă ansamblurile de dans „Elpis” din Constanța, „Eleftheria” din Calafat, „Niki” din Piatra Neamț și „Meandros” din Roman – reprezentând Uniunea Elenă; grupul de dans șvăbesc „Edelweiss” din Deta (Timiș), al Forumului Democrat al Germanilor; ansamblul artistic „Di Nuovo Insieme” din Iași, al Asociației Italienilor; grupul și ansamblul „Serenada” din Craiova, ale Asociației Liga Albanezilor; ansamblul Qarasu din Constanța, al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani; grupul de dansatori „Sonțe” din județul Dolj, al Asociației Macedonenilor; ansamblurile de dans „Zoloti Druzi” din Știuca, „Vesna” din Rogojești, „Cervona Kalena” din Negostina, „Nadiia” din Repedea și recitalul Copelinc Simina din Remeți – reprezentând Uniunea Ucrainenilor; ansamblul de dansuri „KUD” din Moldova Nouă reprezentând Uniunea Sârbilor ; Corul „B neiMilu” al Comunității evreilor din Brașov, recitalul Alexandrina Chelu-Schorr și Florian Chelu Madeva din Oradea, Formația „Klezmer Mazal Tov” din Cluj; ansamblul de dansuri armânești „Pilisterlu”, al Societății Culturale Aromâne; ansamblul de dansuri populare „Kikerics” din Sighișoara, al Uniunii Democrate a Maghiarilor. Ansamblul „Asteria” București și Ionuț Galani & Band, reprezentând Uniunea Elenă, au încheiat spectacolele la scenă deschisă ale zilei. Aceste reprezentații artistice s-au bucurat de un public numeros, care a umplut până la refuz istorica Piață a Cetății din Sighișoara.

În paralel cu activitatea artistică, la Sala Sander, Departamentul pentru Relații interetnice al Guvernului României a vernisat și lansat albumul și expoziția cu genericul „Comunitate. Multiculturalitate.Dezvoltare”, prezentate de subsecretarul de Stat Dincer Geafer și de Adriana Petraru, șef serviciu; un alt moment interesant a fost vernisajul expoziției și lansarea publicației „Pandemiile și epidemiile trecutului – provocări de comunicare multilingvă” – prezentate de subsecretarul de Stat Thomas Șindilariu. O expoziție atractivă a fost vernisată și de Agenția Națională pentru Romi. Aceasta poartă denumirea „Romi pentru România” și aduce în atenția publicului larg și a autorităților publice contribuția activă a romilor la societatea românească, dar puțin cunoscută publicului larg (Charlie Chaplin, Anca Parghel, Johnny Răducanu, Connect-R etc). Standuri de prezentare și de carte au fost inaugurate în Piața Muzeului Sighișoara de Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic (Editura Hasefer) și de Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT (revista „Siamo di Nuovo Insieme și cărți).

În cursul dimineții de vineri, 25.08.2023, Sala Sander a găzduit două prelegeri susținute de prof. Ciprian Iftimoaiei (Universitatea Al.I.Cuza – Iași) – „Efectivul și dinamica minorităților din Romînia în datele Recensămîntului populației și locuințelor: runda 2021 comparativ cu runda 2011” și de prof. Radu Carp (Universitatea din București) – „Recensămîntul cu privire la minoritățile naționale și posibilul impact asupra politicilor publice în această materie”. Referitor la locul și rolul Festivalului Proetnica în ansamblul relațiilor interetnice, prof. Radu Carp a declarat: „PROETNICA este cea mai mare manifestare de acest gen din România pentru că adună toate etniile conlocuitoare din țară în cadrul unui eveniment ajuns la a XIX-a ediție”.

Organizatorul ProEtnica Sighișoara 2023 este Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara, iar coorganizatorul - Consiliul Județean Mureș.

ProEtnica 2023 este finanțat de Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului și Ambasada Republicii Federale Germania, cu sprijinul Agenției Naționale pentru Romi și al Centrului Național de Cultură a Romilor, Romano Kerr. Sponsorii acestei ediții sunt: SEFAR, Monosuisse și Hochland, iar partenerii media - Televiziunea Română, Radio România Actualități, Radio România Antena Satelor, Radio România Tg.Mureș, Radio România Internațional, Agerpres, Radio Son, Punctul, Zi de Zi, Deutsche Zeitung, Hermannstadtler Zeitung, Realitatea Evreiască, Cadran.

Programul ProEtnica Sighișoara - 2023 poate fi accesat la adresa electronică:

https://proetnica.ro/sites/default/files/documents/2023/PROGRAM_ProEtnica_1008231206.pdf

Volker Reiter, directorul Festivalului

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ, 25 august 2023

Festivalul Intercultural PROETNICA Sighișoara, ediția a XIX-a, ziua I

La Sighișoara, s-a deschis, joi seara, ediția a XIX-a a Festivalului Intercultural ProEtnica. Manifestarea se desfășoară în perioada 24-27 August și reunește reprezentanți ai celor 20 de minorități naționale istorice din România.

Cele mai multe evenimente din program se desfășoară pe scena din Piața cetății medievale a Sighișoarei și cuprind spectacole de muzică și dansuri prezentate de artiști amatori și profesioniști. În paralel, vor avea loc prelegeri, conferinţe, dezbateri despre etnii şi convieţuire interculturală (sub genericul „Agora dialogului intercultural”), mese rotunde despre literatura și cultura etniilor (în cadrul „Salonului Literar”), expoziţii, standuri de carte.

„Sighișoara, declara directorul Festivalului, Volker Reiter, atestată documentar în anul 1280 și în prezent singura cetate medievală locuită neîntrerupt din sud-estul Europei, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, devine, timp de patru zile, punctul de întâlnire a etniilor conlocuitoare din România, egale în drepturi și libere să-și exprime cultura și valorile specifice. Cetatea, construită pentru apărare și rezervată, în istorie, unei singure etnii, se deschide cu generozitate pentru minoritățile naționale, sub semnul dialogului și al păcii interetnice.” Prezentă la deschiderea Festivalului, Irina Cajal Marin, subsecretar de Stat pentru minorităţi naţionale la Ministerul Culturii a transmis mesajul ministrului Culturii, Raluca Turcan, prin care a mulţumit organizatorilor pentru crearea acestui eveniment - o punte de dialog ce urmăreşte dezvoltarea culturii, limbii şi patrimoniului cultural din România, care promovează identitatea culturală, lingvistică şi religioasă.

La rândul său, Dincer Geafer, subsecretar de Stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României, a amintit că Sighişoara este de 20 de ani capitala europeană a dialogului interetnic şi al multiculturalităţii. „Suntem, a spus acesta, un exemplu pentru celelalte autorităţi publice”.

În prima zi a Festivalului ProEtnica, au evoluat pe scena din Piața Cetății ansamblurile de dans Agoria din Onești și Ithaki din Cluj - reprezentând Uniunea Elenă din România, Grupul de dansuri din Sighișoara al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), Grupul și Ansamblul Serenada din cadrul Asociației Liga Albanezilor din România, Grupul Sonțe din Craiova al Asociației Macedonenilor din România, Grupul de dans șvăbesc Edelweiss din Deta al FDGR, Ansamblul artistic Di Nuovo Insieme din Iași al Asociației Italienilor din România. Seara s-a încheiat cu concertul formației Mahala Rai Banda reprezentând Agenția Națională pentru Romi.

În cadrul secțiunii Agora Dialogului Intercultural a avut loc panelul cu titlul „Impactul schimbărilor demografice asupra relațiilor interetnice din România” unde au prezentat comunicări Dincer Geafar, Irina Cajal Marin, Lucian Nastasă-Kovacs, Radu Carp, Ciprian Iftimoaiei. Panelul a fost moderat de Maria Korek.

Organizatorul ProEtnica Sighișoara 2023 este Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara, iar coorganizatorul - Consiliul Județean Mureș.

ProEtnica 2023 este finanțat de Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului și Ambasada Republicii Federale Germania, cu sprijinul Agenției Naționale pentru Romi și al Centrului Național de Cultură a Romilor, Romano Kerr. Sponsorii acestei ediții sunt: SEFAR, Monosuisse și Hochland, iar partenerii media - Televiziunea Română, Radio România Actualități, Radio România Antena Satelor, Radio România Tg.Mureș, Radio România Internațional, Agerpres, Radio Son, Punctul, Zi de Zi, Deutsche Zeitung, Hermannstadtler Zeitung, Realitatea Evreiască, Cadran.

Programul ProEtnica Sighișoara - 2023 poate fi accesat la adresa electronică :

https://proetnica.ro/sites/default/files/documents/2023/PROGRAM_ProEtnica_1008231206.pdf

Directorul Festivalului,

Volker Reiter

 

COMUNICAT DE PRESĂ, 24 august 2023

Sighișoara este și anul acesta capitala dialogului intercultural și un model de conviețuire interetnică pașnică

Festivalul Intercultural ProEtnica 2023 începe astăzi, 24 august

La Sighișoara, începe astăzi după-amiază ediția a XIX-a a Festivalului Intercultural Pro Etnica 2023. Manifestarea se va desfășura pe durata a patru zile, în perioada 24 -27 August și va reuni reprezentanți ai celor 20 de minorități naționale din România.

Cele mai multe evenimente din program vor avea loc   pe scena din  Piața Cetății medievale a Sighișoarei și vor cuprinde spectacole de muzică și dansuri prezentate de artiști amatori și profesioniști din cadrul organizaţiilor minorităţilor naţionale. Astfel, Sighișoara, atestată documentar în anul 1280 și în prezent singura cetate medievală locuită din sud-estul Europei, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, devine punctul de întâlnire a etniilor conlocuitoare  din România, egale în drepturi și libere să-și exprime cultura și valorile specifice. Cetatea, construită pentru apărare și rezervată, în istorie, unei singure etnii, se deschide cu generozitate pentru minoritățile naționale, sub semnul dialogului și al păcii interetnice.  

În paralel, vor avea loc prelegeri, conferinţe, dezbateri despre etnii şi convieţuire interculturală (sub genericul ”Agora dialogului intercultural”), mese rotunde despre literatura și cultura etniilor (în cadrul ”Salonului Literar”), expoziţii, standuri de carte.

Organizatorul evenimentului este  Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara iar  coorganizatorul - Consiliul Județean Mureș.

ProEtnica 2023 este finanțat de Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului și Ambasada Republicii Federale Germania, cu sprijinul  Agenției Naționale pentru Romi și Centrului Național de Cultură a Romilor, Romano Kher.  Sponsorii acestei ediții sunt :  S E F A R, Monosuisse și Hochland iar  partenerii media - Televiziunea Română, Radio România Actualități, Radio România Antena Satelor, Radio România Târgu Mureș, Radio România Internațional, Agerpres, Radio Son, Punctul, Zi de Zi, Deutsche Zeitung, Hermannstädtler Zeitung, Realitatea Evreiască, Cadran.

Programul ProEtnica Sighișoara - 2023 poate fi accesat la adresa electronică :

https://proetnica.ro/sites/default/files/documents/2023/PROGRAM_ProEtnica_1008231206.pdf

Sighișoara, 24.08.2023

Directorul Festivalului,

Volker Reiter

 

COMUNICAT DE PRESĂ, 18 august 2023

Sighișoara este și anul acesta capitala dialogului intercultural și un model de conviețuire interetnică pașnica

Festivalul Intercultural ProEtnica 2023 începe joi, 24 august

La Sighișoara, se încheie pregătirile în vederea desfășurării  ediției a XIX-a a Festivalului Intercultural Pro Etnica 2023. Manifestarea va avea loc în perioada 24-27 August și va reuni reprezentanți ai celor 20 de minorități naționale din România.

Cele mai multe evenimente din program se vor desfășura  pe scena din  Piața Cetății medievale a Sighișoarei și vor cuprinde spectacole de muzică și dansuri prezentate de artiști amatori și profesioniști din cadrul organizaţiilor minorităţilor naţionale. Astfel, Sighișoara, atestată documentar în anul 1280 și în prezent singura cetate medievală locuită din sud-estul Europei, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, devine punctul de întâlnire a etniilor conlocuitoare  din România, egale în drepturi și libere să-și exprime cultura și valorile specifice. Cetatea, construită pentru apărare și rezervată, în istorie, unei singure etnii, se deschide cu generozitate pentru minoritățile naționale, sub semnul dialogului și al păcii interetnice.  

În paralel, vor avea loc prelegeri, conferinţe, dezbateri despre etnii şi convieţuire interculturală (sub genericul ”Agora dialogului intercultural”), mese rotunde despre literatura și cultura etniilor (în cadrul ”Salonului Literar”), expoziţii, standuri de carte.

Organizatorul evenimentului este  Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara iar  coorganizatorul - Consiliul Județean Mureș.

ProEtnica 2023 este finanțat de Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului și Ambasada Republicii Federale Germania, cu sprijinul  Agenției Naționale pentru Romi și Centrului Național de Cultură a Romilor, Romano Kher.  Sponsorii acestei ediții sunt :  S E F A R, Monosuisse și Hochland iar  partenerii media - Televiziunea Română, Radio România Actualități, Radio România Antena Satelor, Radio România Târgu Mureș, Radio România Internațional, Agerpres, Radio Son, Punctul, Zi de Zi, Deutsche Zeitung, Hermannstädtler Zeitung, Realitatea Evreiască, Cadran.

Programul ProEtnica Sighișoara - 2023 poate fi accesat la adresa electronică :

https://proetnica.ro/sites/default/files/documents/2023/PROGRAM_ProEtnica_1008231206.pdf

Sighișoara, 18.08.2023

Directorul Festivalului,

Volker Reiter