SFbBox by enter-logic-seo.gr

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Noutăți

COMUNICAT DE PRESĂ - FESTIVALUL PROETNICA LA FINAL, Ziua 4/ 28 august2022

La Sighișoara s-a încheiat, duminică, a XVIII-a ediție a Festivalului Intercultural ProEtnica, manifestare culturală de prestigiu organizată de Asociația Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret (IBZ) împreună cu Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României și Consiliul Județean Mureș. Finanțarea a fost asigurată de Ministerul Culturii, iar Municipiul Sighișoara a sprijinit ediția din punct de vedere logistic.

ProEtnica s-a desfășurat în perioada 25-28 august 2022 în Cetatea Sighișoara, atât în sală, cât și pe scena instalată în Piața Cetății.

Au participat peste 600 de reprezentanți ai celor 20 de minorități naționale conlocuitoare din România, precum și invitați din străinătate.

„Când muzele vorbesc, armele ar trebui să tacă!” – a spus, în mesajul adresat participanților, directorul Festivalului, Volker Reiter, enunțând, astfel, unul dintre dezideratele acestei ediții care s-a desfășurat în condițiile conflictului armat ruso-ucrainean de la granița României. „Misiunea festivalului, a adăugat el, este una simplă: promovarea și consolidarea păcii interetnice în Romania, în Europa și în toată lumea”.

Read more
COMUNICAT DE PRESĂ PROETNICA, Ziua 3 / 27 august 2022
Cea de-a treia zi a Festivalului Intercultural ProEtnica – Sighișoara a debutat, dimineața, în Sala Sander, cu o serie de conferințe despre identitatea și protecția minorităților naționale. Conferințele fac parte din secțiunea Agora Dialogului Intercultural a Festivalului
Președintele FUEN, MPE-UDMR, Lorant Vincze a vorbit despre responsabilitatea pentru protecția minorităților naționale în situații de criză. „Politici lingvistice și afirmarea identității etnice în Ucraina post-conflict: posibile repere” a fost tema comunicării prezentate de președintele Asociației Basarabia – Anatol Popescu.
Despre conceptul de reziliență și cum s-a aplicat acesta în cazul minorităților română, maghiară și bulgară din Ucraina a conferențiat prof. univ. dr. Radu Carp – Universitatea din București. „A vorbi despre reziliență în legătură cu minoritățile nu e ușor, pentru că tema rezilienței este relativ nouă” – a spus universitarul care este și director al Centrului de Excelenţă pentru Studiul Minorităţilor Transfrontaliere, Oradea.
Read more
COMUNICAT DE PRESĂ PROETNICA, Ziua 2/ 26 august 2022

Cea de-a doua zi a Festivalului Intercultural Proetnica - 26.08.2022 -  în desfășurare la Sighișoara (25 - 28 08.2022) a programat evoluții artistice pe scena din Piața Cetății dar și o serie de activități indoor (conferințe, lansări de carte) care au strâns un numeros auditoriu din țară și din străinătate.

În sala Sander a avut loc, în cadrul secțiunii Agora Dialogului Intercultural, o conferință cu genericul ”Gestionarea diversității în situații de criză” la care coordonatorul Departamentului pentru Relații Interetnice al Guvernului României, secretarul de Stat Lacziko Eniko Katalin a făcut o analiză a modului în care poate fi gestionată diverstatea etnică și culturală în perioadele de criză generalizată la nivelul societății.

Read more