Proetnica

  • Proetnica - 2024
  • Proetnica - 2023 https://www.proetnica.ro/index.php/en/node/71
  • Proetnica - 2022
  • Proetnica - 2019

Proetnica

UNIUNEA ARMENILOR DIN ROMÂNIA

Organizație centrală a minorității naționale

Minoritate Națională

 

Bulevardul Carol I, nr 43

20913 București

România

office@uniuneaarmenilor.ro

http://www.uniuneaarmenilor.ro/

Președinte: Varujan Vosganian

 

Uniunea Armenilor din România s-a constituit la 25 ianuarie 1919, cu scopul de a-i ajuta pe armenii refugiați în România după Geno­cidul din 1915. Cel dintâi președinte al Uniunii a fost Grigore Trancu-Iași. După 1990, Comunitatea armeană a reînființat Uniunea Armenilor din România, dorind să păstreze moștenirea culturală și spirituală a armenilor de pe aceste meleaguri. Uniunea are filiale în numeroase orașe ale României – București, Constanța, Pitești, Iași, Galați, Suceava, Botoșani, Bacău, Focșani, Dumbrăveni, Cluj-Napoca, Gherla, Baia Mare, Roman.

Printre cel mai cunoscute evenimente organizate de Uniunea Armenilor din România amintim Festivalul Strada Armenească (București), Festivalul Garabet Ibrăileanu (Roman), Festivalul de teatru şi film “Hayastan”(Bacău), Seara de jazz în  Piața Ovidiu (Constanța), Sărbătoarea Sfântului Grigore Luminătorul (Gherla), Concursul „La pas prin istoria orașului” (Botoșani) , Ziua Culturii Armene (Cluj), Simpozion Național de istorie la Dumbrăveni, Festivalul Simon Hollósy (Baia Mare), la care se adauga o serie de expoziții și conferințe pe diverse teme, dar și lansări de carte și vizionări de film, precum și multe altel

 

Uniunea Armenilor din România participă la ProEtnica 2019 cu:

Ansamblul ”Hayakaghak”  Dans

Gherla, jud. Cluj

esztegarerika@yahoo.com

Ansamblul “Hayakaghak” a luat ființă în anul 2012. Armenii din Gherla nu sunt doar o comunitate, ci o familie mare, ca urmare și dansurile sunt expresia sentimentelor, iubirii, poeziei. O îmbinare a multitudinilor de idei, provenite de la fiecare dansator în parte, de aceea nu avem coreograf.               

Dansurile armene vin din vremurile păgâne, fiind dansuri rituale. Cu timpul, o dată cu adoptarea crestinismului, toate dansurile au început să se transforme și să ia o formă mai populară, deoarece fiecare dans are sensul lui, fiecare în parte are costumul său, culorile şi ornamentele sale.               

În aceste dansuri, desigur foarte vechi, stă ascuns ceva simbolic, dansul religios al preoților, ori acel al războinicilor.