Proetnica

  • Years
  • Proetnica - 2023 https://www.proetnica.ro/index.php/node/71
  • Proetnica - 2022 https://www.proetnica.ro/index.php/proetnica2022
  • Proetnica - 2019 https://www.proetnica.ro/index.php/proetnica2019

UNIUNEA POLONEZILOR DIN ROMÂNIA

Organizație centrală a minorității naționale

Minoritate Națională

 

STRADA ION VODĂ VITEAZU NR. 5

720034 SUCEAVA, jud. SUCEAVA

ROMÂNIA

 230520355

dompolski.ro@gmail.com

www.dompolski.ro

Președinte: LONGHER GHERVAZEN 

 

Uniunea Polonezilor este unica organizaţie a polonezilor din România. Ea cuprinde comunităţile poloneze din Bucovina din satele jud. Suceava precum şi polonezii răspândiţi în ţară, organizaţi în asociaţii ce activează în marile oraşe. Uniunea activează, în principal, în scopul păstrării şi cultivării tradiţiilor, învăţării limbii polone, menţinerii legăturilor cu Polonia şi manifestă grijă faţă de comunităţile poloneze din România.
Uniunea Polonezilor din România a luat fiinţă la 16 martie 1990 cu denumirea Uniunea Polonezilor din România în Bucureşti „Dom Polski” din iniţiativa unui grup de polonezi din Bucureşti. În prezent, este organizaţia care cuprinde 15 asociaţii locale. Sediul conducerii Uniunii se află în Casa Polonă din Suceava, construită în anii 1903-1907 şi redobândită de către polonezi, după anii comunismului, în anul 1996. Preşedintele Uniunii Polonezilor din România este, în acelaşi timp, deputat în Parlamentul României din partea minorităţii poloneze.

 

Uniunea Polonezilor din România participă la ProEtnica 2019 cu:  

 

Ansamblu artistic

Ansamblul muntenilor polonezi „Solonczanka”  - cântece și dansuri tradiționale

 Solonețu Nou, jud. Suceava

 dompolski.ro@gmail.com

 

Prima prezentare a folclorului din Solonețu Nou a avut loc în anul 1991, când a fost înființat ansamblul „Sołonczanka”, ocazie cu care s-a prezentat pentru prima dată la Festivalul Internațional „Întâlniri Bucovinene” de la Jastrowie – Polonia. Ansamblul apare pe atât pe scenele naționale cât și pe cele internaționale. În repertoriul ansamblului se regăsesc cântece muntenești, melodii cântate în Soloneț de la început, precum și dansuri muntenești: kosa (coasa), czoban (ciobanul), dolinieanka, bukowinieanka (bucovineanca), horkan, kryncuny (învârtitul), syrba (sârba), dowidenka, ciapkany, sołonczanka, Jasio. Din anul 2011 în afară de repertoriul muntenilor din ținutul Czadca, ansamblul mai prezintă și dansuri poloneze precum: polonez, kujawiak și krakowiak. Deține costume nobile pentru dansul polonez, costume cracoviene precum și costume muntenești. De mulți ani ansamblul „Sołonczanka” ține legătura cu ansamblul „Dolina Nowego Sołońca” din Złotnik, Polonia. Efectul colaborării sunt atelierele anuale de muzică-dans-cânt, reprezentațiile comune la festivalurile din Jastrowie Żywiec, dar mai ales prietenia și meținerea legăturii dintre locuitorii satului Solonețu Nou și repatriații care în prezent locuiesc în Polonia.