This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.

Ediția a XVIII-a a comemorat, în cadrul unei ceremonii, două personalități fondatoare ale ProEtnica, trecute la cele veșnice în 2021: Aurel Vainer, fost deputat și președinte al Federației Comunităților Evreiești din România și Carol Konig, fost director al Direcției pentru Minorități în Guvernul României.

Acțiunile desfășurate pe parcursul celor patru zile au fost organizate în mai multe secțiuni distincte. „Agora Dialogului Intercultural” a fost dedicată în principal dezbaterilor pe tema drepturilor minorităților naționale, impactului conflictelor armate asupra minorităților naționale, gestionarea diversității în situații de criză. Au prezentat comunicate sau au participat activ la dezbateri profesori universitari, președinți de asociații, oficiali guvernamentali din România. Dezvoltând latura internațională a Festivalului, și la această ediție a fost prezent Meto Nowak, referent al Reprezentantului de Stat pentru minoritatea sorabă la Ministerul Științei, Cercetării și Culturii al Landului Brandenburg, Germania. Amintim, în context, că anul acesta s-au împlinit 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie și parteneriat româno-german în Europa.

În cadrul secțiunii „Salonul Literar” au avut loc lansări de carte și album. De un real succes s-a bucurat lansarea albumului „Imaginea turcilor și a tătarilor în arta modernă românească” – Proiect al Secretariatului General al Guvernului României, Departamentul pentru Relații Interetnice. Acesta este materializarea în plan editorial a expoziției cu același nume, care a deschis secțiunea de expoziții temporare din cadrul Muzeului Virtual al Turcilor și Tătarilor, ce aduce în atenția publicului moștenirea istorică și culturală otomană din regiunea Dobrogea.

Sala Sander din Cetate a găzduit alte două secțiuni tradiționale ale Festivalului. Respectiv, secțiunea Film, unde s-a remarcat producția cinematografică prezentata de Centrul Național de Cultură a Romilor - Romano Kher (De la “ura de sine” la stima de sine etnică.”, Mihai Neacșu), de Uniunea Elenă din România – „Revoluția elenă pe pământ românesc”, Cristian Gheorghe (la Sala Barocă); precum și secțiunea de arte plastice, unde au prezentat valoroase creații de grafică, desen pictură și fotografie artiști macedoneni și ruteni.

În paralel, în cele patru zile ale Festivalului, un mare număr de vizitatori a ajuns la standurile de prezentare și de carte ale minorităților sau a putut participa la atelierele interactive ale „Asociației Acasă la Hundorf”.

Ultim zia a Festivalului a adus pe scena din Piața Cetății artiști din Ansamblul de dans „Elpis”- Comunitatea Elenă Constanța, Ansamblul de dans „Ilios”- Comunitatea Elenă Târgoviște, Ansamblul de dans „Prietenii lui Zorba – Comunitatea Elenă Turnu Severin, Ansamblul de dans „Orpheas” - Comunitatea Elenă Iași, Ansamblul Artistic „Artemis” al grecilor din Sulina, Ansamblul de dans Cervona Kalena din Negostina, Suceava, recitalurile susținute de Loredana Eva Morar, din Satu Mare și Simina Colopelnic - toate reprezentând Uniunea Ucrainenilor din România, Ansamblul artistic „Holubok” din Peregu Mare, județul Arad și Ansamblul artistic „Cervona Ruja”, Bistra, județul Maramureș ale Uniunii Culturale a Rutenilor din România și Grupul de dans din Sighișoara al Forumului Democrat al Germanilor din România. Au mai fost aplaudate concertul solistei Florentina Costea reprezentând Comunitatea Aromână din România și concertul de final al Ediției a XVIII -a ProEtnica, susținut de Dinu Olărașu, Puiu Ivanițchi, Dana Aron și invitații lor.

Organizatorii Festivalului consideră că manifestarea de la Sighișoara, de altfel, unicat în țară și în Europa, și-a atins pe deplin scopul. „Considerăm, se arată într-o declarația a directorului Festivalului, Volker Reiter, că acest festival contribuie în mod concret la consolidarea păcii într-o societate pluralistă și democratică. El este un semnal că popoarele și etniile nu mai acceptă sisteme dictatoriale care promovează teza că un popor este superior altora, care promovează războaie și genocide drept instrumente legitime pentru îndeplinirea unor vise de hegemonie etnică”.

ProEtnica a fost promovată prin www.proetnica.ro, precum și prin partenerii media, între care se numără Televiziunea Română, Radio România și Agerpres și s-a bucurat de sprijin din partea sponsorilor Sefar, Heineken și Coca Cola.

 Director,

Volker Reiter