This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.

Ea a relevat faptul că această temă a fost adusă la suprafață pe timpul pandemiei când instituția pe care o conduce, de pe o zi pe alta, a fost nevoită să-și treacă activitatea în online. Echipa sa a  trebuit să aleagă acele inițiative care se puteau realiza prin muncă asiduă de documentare  făcută cunoscută ulterior pe platformele de comunicare ale instituției, ceea ce înseamna o îngrădire și presupunea gestionarea diversității într-o formă neexperimentată până atunci.”După aceea, a venit criza războiului, iar acum suntem pe cale să experimentăm și o a treia, criza economică"  — a subliniat coordonatorul DRI specificând și faptul că legislația privind drepturile minorităților naționale este viabilă doar pe timp de liniște și pace socială, nu și în perioade de criză,  fiindcă aceste acte normative nu includ reglementări sau modele de gestionare a diversității specifice acestor perioade.”

În cadrul conferinței, au mai prezentat comunicări prof. dr. Lucian Nastasă-Kovacs de la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca (”Impactul conflictelor armate asupra minorităților naționale în decursul istoriei”) și Meto Nowak , referent al Reprezentantului de Stat pentru Sorabi, Ministerul Științei, Cercetării și Culturii al Landului Brandenburg, Germania (”Granițele și violența ca provocare pentru societățile multietnice. Câteva aspecte despre conflicte armate ca și cadru pentru politicile minorităților”).

Secțiunea ”Salonul Literar” a programat în somptuoasa Sala Barocă a Primăriei, trei lansări de carte. La lansarea albumului ”Imaginea turcilor și a tătarilor în arta modernă românească” a fost  prezentă și coordonatorul Departamentului pentru Relații Interetnice al Guvernului României, secretarul de Stat Lacziko Eniko Katalin care a spus că  "Imaginea turcilor și a tătarilor în arta modernă românească" este parte a proiectului inițiat de DRI și unic în România până la acest moment, prin care a fost conceput MIRAS— Muzeul virtual al turcilor și tătarilor din Dobrogea, România. "În plină pandemie, prin parteneriatul mai multor instituții de artă, cultură și media, alături de sprijinul oferit de cele două comunități, am putut realiza o colecție impresionantă a tezaurului cultural dobrogean, turc și tătar. Totodată, ne-am gândit că trebuie să ținem în viață acest muzeu prin expoziții temporare cum este și cea pe care o puteți vedea în acest album" — a mai adăugat  Laczikó Enikő Katalin.

A doua lansare a adus la ProEtnica cartea Marianei Gorczyca – ”Rubla, locul fără umbră”, - o poveste tulburăroare despre destinul unui grup multietnic deportat în anii 50, în locul devenit Siberie românească și numit  Cămpia Bărăganului. E cartea unui distins om de cultură sighișorean cu o scriitură de o sensibilitate aparte, recognoscibilă și în alte romane ale sale. Câteva pagini au fost lecturate live de actrița Gianina Iconaru.

Cea de-a treia carte  lansată la Salonul literar,  ”Maghiarii din Bucovina”,  este datorată prof. dr.Daniel Hrenciuc cel care a prezentat o radiografie a destinului comunității maghiare din nord-estul României începând din sec. al XVIII-lea până în anii 1940.

În după-amiaza acestei zile, pe scenă au evoluat Ansamblul de dans Eleftheria din Calafat, jud Dolj și Ansamblul artistic Parnassos ambele din cadrul Uniunii Elene din România ; Grupul de dans șvăbesc Edelweiß din Deta – Forumul Democrat al Germanilor din România ; Ansamblul de dansuri albaneze Serenada, București/Craiova jud. Dolj al Asociației Liga Albanezilor din România ; Ansamblul Sonțe-Soarele de dansuri și melodii tradiționale Craiova/Băilești/Urzicuța, Dolj al Asociației Macedonenilor din România ; Corul B Nei Milu, Muzică evreiască – Comunitatea Brașov , Ansamblul artistic Or Neurim (Lumina Tinereții)  cu dansuri israeliene și evreiești – Comunitatea Oradea și Recitalul Alexandrina Chelu-Schorr&Florian Chelu Madeva – evoluții susținute sub egida Federației Comunităților Evreiești din România ; Grupul de dansatori Zorile Carașovei din Carașova-Caraș-Severin – al Uniunii Croaților din România ; Ansamblul artistic Canlar din Cobadin jud Constanța al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România ; Ansamblul artistic Di Nuovo Insieme – Iași al Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT ; Trupele de dans modern Karisma, K-Boom, Diamonds ale Clubului Copiilor din Sighișoara și un concert The Unnamed Knights  al Clubului Interact Sighișoara. Ziua s-a încheiat cu concertul Ynei Chiriac împreună cu Fanfara din Cozmești.

Volker Reiter

director