This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.

Despre Festivalul care, așa cum afirma prefectul județului Mureș, Mara Togănel, „își merită anii de maturitate”, au mai vorbit, la deschidere, Lacziko Enniko Katalin, secretar de Stat – Departamentul Pentru Relații Interetnice al Guvernului, Irina Cajal-Marin – din partea Ministerului Culturii, Iulian Sârbu, primarul Municipiului Sighișoara și Meto Nowak, reprezentantul Ministerului Științei, Cercetării și Culturii al Landului Brandenburg, Germania.

Ediția a XVIII-a comemorează două personalități fondatoare ale Proetnica, trecute la cele veșnice în 2021. În cadrul unei ceremonii „in memoriam”, desfășurată după deschiderea oficială, conf. univ. dr. Carmen Croitoru a vorbit despre „norocul de a-l fi întâlnit pe Carol Konig”, afirmând că in calitate de director al Direcției pentru Minorități din Guvern, ca și în alte funcții din domeniul culturii, el a rămas un exemplu pentru generațiile următoare. Personalitatea lui Aurel Vainer a fost evocată de Silviu Vexler, deputat, care i-a succedat în funcția de președinte al Federației Comunităților Evreiești din România. Acesta a afirmat că în toată perioada cât Aurel Vainer a fost deputat pentru evrei sau președinte al Federației, a servit exemplar interesele României și ale etniei din care a făcut parte.

Ceremonia „in memoriam” s-a desfășurat în Sala barocă a Primăriei din Sighișoara și a fost urmată de o conferință de presă și o dezbatere-panel cu genericul „Promovarea păcii prin nediscriminare și solidaritate în context de criză”. În cadrul dezbaterii, Laczikó Enikő Katalin a mulțumit pentru participare reprezentanților minorităților prezenți la Proetnica 2022 și a făcut câteva considerații pe marginea temei propuse. Ea a afirmat că „pacea este extrem de greu de menţinut iar lipsa conflictului nu înseamnă neapărat pace /... / Din punctul nostru de vedere, este esenţial să înţelegem că pacea înseamnă chiar faptul că o susţinem în comunităţile noastre”. La rândul său, reprezentantul Ministerului Culturii, Irina Cajal-Marin a afirmat că „...pacea desemnează absenţa războiului, a violenţei între grupurile umane/.../ Iată de ce este atât de important că ne aflam la Sighişoara pentru patru zile, perioadă în care vom experimenta o terapie prin cultură pentru sănătatea sufletului şi minţii” afirmație susținută de toți participanții la confrință. „Ceea ce simbolizează acest loc este parte din sufletul nostru, nu al evreilor, nu al grecilor, nu al armenilor, nu al italienilor şi aşa mai departe, ci din sufletul tuturor minorităţilor. ProEtnica a devenit o parte din identitatea noastră”, a punctat și Silviu Vexler. La conferință au mai luat cuvântul prof. univ. dr. Radu Carp – Universitatea din București („organizatorii Proetnica au făcut un act de curaj, în condițiile pandemiei de Coronavirus”), Meto Nowak și prof. Lucian Nastasă-Kovács.

Pe scena din Piața Cetății au evoluat dansatori și cântăreți din cadrul unor formații reprezentative ale etniilor Asociaţia Italienilor din România-RO.AS.IT., Ansamblul artistic Di Nuovo Insieme, Iaşi, Uniunea Bulgară din Banat, Ansamblul BĂLGĂRCE - Arad, Asociaţia Macedonenilor din România, Sonţe-Soarele, dansuri şi melodii tradiţionale, Craiova/Băileşti/Urzicuţa, Dolj. Au mai evoluat pe scenă din partea Asociaţiei Liga Albanezilor din România Ansamblul de dansuri albaneze Serenada, Bucureşti/Craiova, Dolj, precum şi Forumul Democrat al Germanilor din România, Edelweiß, grup de dans şvăbesc, Deta, judeţul Timiş. Prima zi Proetnica pe scenă s-a încheiat cu un concert extraordinar de muzică grecească susţinut de Uniunea Elenă din România, cu artistul Ionuţ Galani și ansamblurile ASTERIA - București, KYMATA - Prahova, PARNASSOS - Brăila, ELEFTHERIA - Calafat.

Menționăm că ProEtnica organizează și în această ediție o Academie Interculturală de Vară, deschisă la 21 august. Între invitații care susțin cursuri se află Měto Nowak, reprezentant al Ministerului Ştiinţei, Cercetării şi Culturii al Landului Brandenburg Germania.

La ProEtnica 2022 sunt așteptați peste 600 de reprezentanți ai celor 20 de minorități naţionale din România, organizaţii care facilitează dialogul intercultural, mass-media și peste 10.000 de spectatori.

Programul artistic cuprinde 60 de spectacole de dans și muzică tradiționale. Totodată, în „Salonul literar”, 4 scriitori ai minorităţilor naţionale îşi vor prezenta creațiile. Programul reunește, de asemenea, 4 expoziții de artă si de fotografie cu 4 standuri de prezentare ale minorităților naționale si ale altor oganizații etno-culturale.

ProEtnica este promovată prin www.proetnica.ro, precum și prin partenerii media, între care se numără Televiziunea Română, Radio România și Agerpres și se bucură de sprijin din partea sponsorilor Sefar, Heineken și Coca Cola.

 

Volker Reiter

director