This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.

 Festivalul este organizat în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României și cu Consiliul Județean Mureș. Finanțatorul evenimentului este Ministerul Culturii. Municipiul Sighișoara sprijină  manifestarea din punct de vedere logistic si pune la dispoziție domeniul public.

 Aceasta ediție îi va comemora pe Carol König și Aurel Vainer, care au trecut la cele veșnice în toamna anului 2021. Organizatorii le sunt recunoscători pentru generozitatea, optimismul și profunda omenie cu care au sprijinit festivalul ProEtnica, de la prima ediție, în anul 2001.

La festival sunt așteptați 600 de reprezentanți ai celor 20 de minorități naţionale din  România, organizaţii care facilitează dialogul intercultural, mass-media și  peste 10.000 de spectatori.

 Programul artistic cuprinde 60 de spectacole de dans și muzică tradiționale susținute de ansambluri ale minorităţilor naţionale, care pot fi urmărite pe scena în Piața Cetății. Totodată,  în “Salonul literar”, 4 scriitori ai minorităţilor naţionale îşi vor prezenta creațiile.

  ”Agora dialogului intercultural” cuprinde 9 prelegeri, mese rotunde sau simpozioane, iar în secțiunea de workshopuri publicul este invitat sa participe activ la 3 ateliere.

 Programul reunește, de asemenea, 4 expoziții de artă si de fotografie cu 4 standuri de prezentare ale minorităților naționale si ale altor oganizații etno-culturale.

 De remarcat prezența minorității naționale a sorabilor din Germania, care dezvoltă latura internațională a festivalului.  De altfel, ProEtnica se înscrie în cadrul evenimentelor dedicate aniversării a 30 de ani de prietenie și parteneriat româno-german. La 21 aprilie 1992, România și Germania au semnat, la București, „Tratatul între România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa”, care a pus bazele dezvoltării relațiilor bilaterale după încheierea Războiului Rece și Reunificarea Germaniei.

 ProEtnica este un instrument unic pentru punerea în valoare a diversităţii etnoculturale a Patrimoniului cultural naţional, fapt confirmat  în cele 17 ediţii de până acum. Este, totodată,  un model de conviețuire pașnică care promovează diversitatea etnoculturală ca motor și  comoară a dezvoltării și nu ca un pericol de combătut. Misiunea festivalului e una simplă: Pace! Pace - prin promovarea dialogului, pace - prin oferirea drepturilor de exprimare minorităților naționale din România și Europa. “Considerăm  că acest festival contribuie în mod concret la consolidarea păcii într-o societate pluralistă și democratică. El este un semnal că popoarele și etniile nu mai acceptă sisteme dictatoriale care promovează teza că un popor este superior altora, care promovează războaie și genocide drept instrumente legitime pentru îndeplinirea unor vise de hegemonie etnică” -  afirmă Volker Reiter, inițiatorul festivalului.

 ProEtnica este promovată prin partenerii media, între care se numără  Televiziunea Română, Radio România și Agerpres și se bucură de sprijin din partea sponsorilor Sefar, Heineken și Coca Cola.

  

Sighișoara, 09.08.2022

 Volker Reiter

Președinte