This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.

Cetatea medievală a Sighișoarei, înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO, găzduiește, pentru al 17-lea an, Festivalul Intercultural ProEtnica, manifestare considerată a fi una dintre cele mai ample din Europa și, cu siguranță, cea mai mare și mai reprezentativă pentru minoritățile naționale din România. Festivalul se desfășoară în perioada 21-25 august 2019.

În ziua a doua a manifestării, pe scena din Piața Cetății au urcat Ansamblul artistic „Lastivocica” - cor și dans - din Dărmănești - Suceava, al Uniunii Culturale a Rutenilor din România, Asamblul artistic „Canlar” - dansuri tradiționale tătărăști, din Constanța, al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Ansamblul muntenilor polonezi „Solonczanka” – cântece și dansuri - din Solonețu Nou, Suceava, al Uniunii Polonezilor din România, Ansamblul de dansuri albaneze „Serenada” din București, Craiova, al Asociației Liga Albanezilor din România, Ansamblul artistic „Hayakaghak” - dans - din Gherla, al Uniunii Armenilor din România, Formația „Sonțe-Soarele” -dansuri și melodii tradiționale, din Craiova, Băilești, Urzicuța, a Asociației Macedonenilor din România, Ansamblul „Filizler” din Medgidia al Uniunii Democrate Turce din România, Ansamblul artistic „Di Nuovo Insieme” din Iași al Asociației Italienilor din România, Ansamblul artistic „Holubok”- cor, din Peregu Mare al Uniunii Culturale a Rutenilor din România, Ansamblul artistic „Kymata” – dans - din Ploiești, Ansamblul artistic Asteria” din București, Ansamblul artistic „Niki” - cântece și ansuri – din Piatra Neaamț, și Ansamblul artistic „Artemis” din Sulina – toate patru reprezentând Uniunea Elenă din România. Ziua a doua s-a încheiat cu un concert extrordinar al solistului vocal Ionuț Galani, reprezentand Uniunea Elenă din România.

Comentând cea de-a doua zi a Festivalului „ProEtnica”, deputatul Dragoș Gabriel Zisopol, președintele Uniunii Elene din România a spus: „Pentru mine, este o deosebită plăcere și o onoare să fiu, încă o dată, la Sighișoara, cu o parte din multitudinea de ansambluri de dansuri pe care le are astăzi la dispoziție Uniunea Elenilor din România. Avem ansambluri pe toate categoriile de vârstă și chiar ansambluri în care dansează copiii cu părinții, ceea ce, pentru noi, reprezintă o mare bucurie”.

Anul acesta, ProEtnica se bucură de participarea a peste 600 de personalități ale lumii politice, sociale și universitare, scriitori, dansatori și cântăreți, artiști plastici, meșteșugari, din cadrul minorităților care au răspuns invitației Centrului Educaţional Interetnic pentru Tineret (ibz) Sighişoara, principalul organizator al manifestării, împreună cu Organizaţiile Minorităţilor Naţionale.

Evoluțiilor artistice de pe scenă li se adugă expoziții de artă plastică, prelegeri, mese rotunde, simpozioane, aflate sub genericele „Agora dialogului intercultural” şi „Salonul Literar” - ultima secțiune fiind o noutate absolută în programul ProEtnica.

În cea de-a doua zi a Festivalului, în „Agora dialogului intercultural”, prof. univ. Radu Carp, președintele Centrului de Excelență pentru Studiul Minorităților Transfrontaliere-Oradea, a ținut o conferință-dezbatere cu tema „Dreptul la folosirea limbii materne a minorităților naționale” - studiu de caz - Ucraina. De asemenea, prof. Emmanuel Acquah, de la Universitatea Abo-Finlanda a vorbit audienței despre exemplul finlandez de coabitare în societăți multietnice.

Salonul Literar a fost animat de expunerea Mariei Dobrescu „Mari prietenii literare: Marin Preda și Cezar Ivănescu”.

În spațiile expoziționale, am putut asista la vernisajul fotomontajului care încheie un proiect de tabără interculturală „Spiritul Eropean în Sighișoara surprins în imagini”, rod al unui grup de tineri fotografi sprijiniți de Institutul pentru Relații Externe din Stuttgart, Germania. Cornelia Hemmann, reprezentant al Institutului pentru Relaţii Externe din Stuttgart, coordonator regional pentru România, Serbia şi Ungaria a declarat la vernisaj: „Noutatea acestei a 4-a ediții a proiectului intercultural este că anul acesta am putut invita și tineri din Germania, proiectul căpătând o valoare internațională. Tinerii au căutat ceea ce este european în Sighișoara și au surpins numeroase aspecte foarte interesante.

La rândul său, doamna Christiane Cosmatu, subsecretar de Stat în Departamentul Relații Interetnice al Guvernului României a spus: „Expoziția și-a propus să ilustreze prin intermediul fotografiei Europa așa cum este și să avanseze idei cu privire la Europa de mâine. Titlul expoziției este sugestiv: „Interculturalitate” și aceasta reprezintă una dintre preocupările principale ale Departamenului pentru Relații Interetnice.

De altfel, Festivalul se bucură, anul acesta, și de sprijinul Institutului Cultural Român, instituție menită să promoveze în lume cultura românilor și a minorităților etnice conlocuitoare.

Cetatea Sighișoarei pune, de asemenea, la dispoziția organizațiilor etnice, spații consacrate meșteșugarilor și standurilor de prezentare a minorităților naționale care pot fi vizitate, zilnic, între orele 10:00 -18:00.

Proiectul ProEtnica este implementat în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Consiliul Judeţean Mureş, în calitate de parteneri cu aport financiar, precum şi de Guvern, prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în calitate de finanţator.

De asemenea, proiectul se bucură de sprijinul Ambasadei Germaniei în România, Ministerului pentru Ştiinţă, Cercetare şi Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania, Institutului Cultural Român, Municipiului Sighişoara, FUEN (Federal Union of European Nationalities), Institutului pentru Relaţii externe din Stuttgart (Institut fur Auslandsbeziehungen Stuttgart), Asociaţiei Divers şi PEN România.

Sponsorii festivalului sunt HOCHLAND, CESIRO, SEFAR, Neumarkt și COCA-COLA.

Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret şi ProEtnica - Festival Intercultural Sighişoara sunt parteneri în două proiecte culturale importante: Interkultural 2019, organizat de Institutul pentru Relaţii externe din Stuttgart (ifa Stuttgart), în perioada 18 - 23 august şi Academia Interculturală de Vară „ProEtnica”, organizat de Asociaţia Divers, în perioada 19 - 26 august.

Fotografii: Andreea Aron și Narcis Virgiliu