This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.

În ultima zi a festivalului, au încântat prin originalitatea cântecului și a dansului și prin specificul costumului tradițional reprezentanți ai mai multor comunități. Astfel, au evoluat pe scenă artiști amatori și profesioniști reprezentând etniile turcă, macedoneană, evreiască, sârbă, poloneză, romă, elenă, maghiară și germană.

Cel din urmă workshop al ProEtnica a avut ca temă „Protecția minorităților naționale în Germania, prin exemplul Sorabilor”, susținut de Meto Novak, reprezentant al Ministerului pentru Științe, Cercetare și Cultură al Germaniei.

Ca în toate serile festivalului, și duminică a avut loc o Paradă a diversității etno-culturale, în care participanții la spectacolele zilei au avut prilejul să-și etaleze costumele tradiționale specifice fiecărei etnii. Programul zilei s-a închis cu două recitaluri susținute de formația Vecker și de îndrăgitul interpret Ricky Dandel.

Pe parcursul zilei, au putut fi vizitate: Expoziția comună de artă a artiștilor contemporani din rândul minorităților naționale, la Galeria de Artă-Turnul Fierarilor, standurile de prezentare ale organizațiilor participante precum și standurile meșteșugărești ale unor etnii din România.

La încheierea celei de a 15-a ediții ProEtnica, directorul festivalului, Volker Reiter, a declarat: „Am simțit foarte mult ce înseamnă voluntariatul și o colaborare constructivă cu cele peste 60 de instituții care au fost implicate în acest proiect cu peste 700 de participanţi şi un public de 15.000 de vizitatori. Acesta cred că este și secretul, care se transmite și publicului, că există înțelegerea, există armonia, un anumit constructivism în ceea ce facem și cum colaborăm și cu autoritățile, cu participanții și cu publicul, la urma urmei, și așa facem proiectul să meargă bine”.

Festivalul a avut loc în perioada 17.-20. august 2017 și este organizat de Asociația Centrul Educațional pentru Tineret Sighișoara  şi este finanțat de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României și Consiliul Județean Mureș, în calitate de parteneri, precum și de către Guvernul României, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale și Municipiul Sighișoara, în calitate de finanțatori.
Evenimentul se bucură și de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania București, Institutul Cultural Român din cadrul Guvernului României, Centrul Național de Cultură a Romilor din cadrul Guvernului României, Institutul Cultural Român, FUEN (Federal Union of European Nationalities), Institutul pentru Relații externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart) și Ministerul pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania.

 

Parteneri media

1.       Televiziunea Română (TVR)

9.       Allgemeine Deutsche Zeitung

17.   Târnava TV /Jurnalul Sighisoara Reporter

2.       Radio România Actualități

10.   Hermannstädter Zeitung

18.   AJ SM ER Europa 21

3.       Radio România International

11.   RoPortal (AJTR)

19.   Radio Son

4.       Radio România Tg. Mureș

12.   Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România

20.   Sighișoara Freelance Reporter

5.       Radio România Antena Satelor

13.   Punctul

21.   Dor de Ducă

6.       Agerpres

14.   Ziarul de Mureș

22.   Independentul

7.       Jurnalul Național

15.   Zi de zi

23.   Sighișoara Online

8.       Observatorul Cultural

16.   Sighișoara Travel

24. www.infosighisoara.ro

Sponsor oficial:

S.C. CESIRO S.A.

Sponsori:

 

Hochland

Coca-Cola

Ciuc

Sefar