This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.

Asociația Macedonenilor a prezentat dansuri tradiționale, Uniunea Elena a adus în scenă cantece și dansuri specific grecești, Asociatia Elijah a venit cu Ansamblul artistic  de dansuri Veselija din Sibiu, iar Uniunea Armenilor - cu un dans specific, sub simbolul rodiei-fructul național al Armeniei.

Seara, pe scenă au urcat reprezentanții Forumului German din Sibiu, cu o trupă de dansuri săsești, apoi, dansatorii din cadrul amsamblului Zorile Carașovei al Uniunii Croaților, dansatorii ansamblului Serenada al Ligii Albanezilor, corul Tihii Dunai al Comunității Rușilor Lipoveni, Asociația Bogancs-Zurbolo Egyeslet reprezentând Uniunea Democrată Maghiară și Ansamblul de cor și  dansuri Lastivocica din Dăramănești-Suceava, reprezentand Uniunea Culturală a Rutenilor din România.

O paradă a diversității etno-culturale a prilejuit etalarea celor mai frumoase costume populare ale etniilor prezente în ziua a doua pe scenă.

Ultimele două spectacole ale serii au fost prezentate de Bucharest Klezmer Band și de Maia Morgenstern împreună cu Teatrul Evreiesc de Stat, sub egida Federației Comunităților Evreiesti din România. Celebra actrită Maia Morgensternț a avut o evoluție scenică de excepție în cadrul spectacolului intitulat “De la Caragiale la Șalom Alehem”.

În programul zilei au mai figurat o masă rotundă despre dialogul interconfesional, moderată de dr Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România cu participarea reprezentanților a mai multe culte, și un simpozion în care dr. Aurel Vainer s-a aflat în dialog cu scriitorul Răsvan Popescu și cu criticul Daniel Cristea Enache.

Alte manifestari indoor au fost comunicarea Larisei Popescu de a Asociația Lume Bună  cu tema” Exprimare creativă și Dialog intercultural” și cea despre Standardele europene în drepturile minorităților nationale ( Vincze Lorant – prețedinte FUEN).

Festivalul ProEtnica editia a XV-a are loc la Sighișoara în perioada 17-20 .08.2017. Este cea mai amplă  manifestare culural-artistică din România, dedicată  dialogului intercultural.

Pe scena festivalului, sunt prezentate  mai mult de 60 de spectacole artistice iar în cetate a fost  organizat un târg de arte și meserii cu obiecte tradiționale fabricate de către participanți. O expoziție de artă plastică  prezinta lucrări ale artiștilor contemporani aparținând minorităților naționale, Programul mai cuprinde proiecții de film care abordează tema dialogului intercultural precum și 2 workshop-uri moderate de Asociația Lume Bună din București. Fiecare zi a  festivalului se  încheie cu un concert susținut de formații și artiști români.

Un element de noutate este organizarea, in marja Festivalului,  împreună cu Asociația Divers, a Academiei Interculturale de vară, cu 20 de participanţi din ţările europene.

ProEtnica reunește mai mult de 700 de reprezentanți ai celor 20 de minorități naționale din România și le oferă  oportunitatea de a împărtăși obiceiurile lor și de a se se angaja activ în dialogul intercultural prin diferite canale. În felul acesta, Festivalul  contribuie la consolidarea păcii interculturale într-o societate românească pluralistă și democrată.

 

Festivalul are loc în perioada 17.-20. august 2017 și este organizat de Asociația Centrul Educațional pentru Tineret Sighișoara  şi este finanțat de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României și Consiliul Județean Mureș, în calitate de parteneri, precum și de către Guvernul României, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale și Municipiul Sighișoara, în calitate de finanțatori.
Evenimentul se bucură și de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania București, Institutul Cultural Român din cadrul Guvernului României, Centrul Național de Cultură a Romilor din cadrul Guvernului României, Institutul Cultural Român, FUEN (Federal Union of European Nationalities), Institutul pentru Relații externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart) și Ministerul pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania.

 

Parteneri media

1.   Televiziunea Română (TVR)

9.   Allgemeine Deutsche Zeitung

17.        Târnava TV /Jurnalul Sighisoara Reporter

2.   Radio România Actualități

10.        Hermannstädter Zeitung

18.        AJ SM ER Europa 21

3.   Radio România International

11.        RoPortal (AJTR)

19.        Radio Son

4.   Radio România Tg. Mureș

12.        Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România

20.        Sighișoara Freelance Reporter

5.   Radio România Antena Satelor

13.        Punctul

21.        Dor de Ducă

6.   Agerpres

14.        Ziarul de Mureș

22.        Independentul

7.   Jurnalul Național

15.        Zi de zi

23.        Sighișoara Online

8.   Observatorul Cultural

16.        Sighișoara Travel

24. www.infosighisoara.ro

Sponsor oficial:

S.C. CESIRO S.A.

Sponsori:

 

Hochland

Coca-Cola

Ciuc

Sefar