This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.

Asociaţia Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret (ibz) Sighişoara, împreună cu Organizaţiile  Minorităţilor Naţionale, organizează în perioada 21. – 25. august 2019, ediţia a XVII-a a festivalului „ProEtnica – Festival Intercultural Sighişoara”. Proiectul este implementat în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice și Consiliul Județean Mureș în calitate de parteneri cu aport financiar, precum și de către Guvernul României prin Ministerul Culturii și Identității Naționale în calitate de finanțator.

De asemenea, proiectul se bucură de sprijinul Ambasadei Germaniei în România, Ministerului pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania, Municipiului Sighişoara, FUEN (Federal Union of European Nationalities), Institutului pentru Relații externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart), Asociaţiei Divers şi PEN România.

Obiectivul general al proiectului este de a contribui la consolidarea păcii interetnice într-o societate pluralistă și democratică, promovând dialogul intercultural și interacțiunea artistică pe plan european. Obiectivul general al proiectul este atins prin următoarele obiective specifice de protecţie a minorităţilor naţionale:

1. ProEtnica oferă minorităților naţionale ale României o Agora pentru exprimarea, păstrarea şi dezvoltarea identităţilor etnoculturale într-un context european

2. ProEtnica promovează dialogul intercultural și interacțiunea artistică pe plan european prin organizarea unui festival intercultural de 5 zile cu 600 de participanți și 15.000 de vizitatori.

3. ProEtnica promovează România drept stat model pe plan european în ceea ce priveşte protecţia minorităţilor naţionale. .

Programul artistic cuprinde momente de dans și muzică tradiționale, susținute de ansambluri ale Minorităţilor Naţionale,  care vor putea fi urmărite pe scena amplasată în Piața Cetății. Totodată, în acest an a fost introdusă o categorie nouă, intitulată salonul literar, în care scriitori ai minorităţilor naţionale, precum şi scriitori care scriu despre minorităţi îşi prezintă operele, organizează dezbateri, lecturi, prezentări, expoziții, lansări de carte. Festivalul mai cuprinde secţiunile: Agora dialogului intercultural (prelegeri, mese rotunde, simpozioane), teatru, expoziții comune de artă cu lucrări ale artiștilor contemporani din rândul minorităților naționale. Programul reunește atât meșteșugari, cât și standuri de prezentare ale minorităților naționale. De remarcat prezența minorității naționale a sorabilor din Germania, care dezvoltă latura internațională a festivalului.  

ProEtnica este promovată prin site-ul său, precum și de numeroșii săi parteneri media, pe plan internațional, național, regional și local, care vor publica rapoarte pe toate canalele mass-media cu privire la rezultatele festivalului. Totodată, se promovează patrimoniul cultural al minorităților naționale, dialogul intercultural și interacțiunea artistică. După terminarea festivalul va apărea un catalog online care va fi și tipărit în 200 de exemplare.

Grupurile țintă ale proiectului sunt minorităţile naţionale, organizaţii şi organisme intermediare, cum sunt cele care facilitează dialogului intercultural, organele mass-mediei, cât şi întreaga societate.

Beneficiarii direcţi sunt cei peste 600 de aparţinători ai organizaţiilor minorităţilor naţionale, 50 de participanţi la academia de vară din ţările europene, 20 de reprezentanţi ai mass-mediei şi 15.000 de spectatori.

Beneficiarii indirecţi sunt circa 100.000 de persoane, care recepţionează mesajul festivalului pe canalele mass-mediei şi pe alte căi informale.

Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret şi ProEtnica – Festival Intercultural Sighişoara sunt parteneri în două proiecte culturale importante: Interkultural 2019, organizat de Institutul pentru Relații externe din Stuttgart (ifa Stuttgart), în perioada 18 – 23 august 2019 şi Academia Interculturală de vară ”ProEtnica”, organizat de Asociaţia Divers, în perioada 19 – 26 august 2019.

Aşadar, ProEtnica este un instrument unic pentru punerea în valoare a diversităţii etnoculturale a Patrimoniului cultural naţional, fapt care s-a justificat în cele 16 ediţii, prin dorinţa de a participa a minorităţilor naţionale, a spectatorilor şi prin prezenţa manifestării în mass-media.