This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.

SFbBox by enter-logic-seo.gr

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Noutăți

Festivalul ProEtnica Sighișoara - pol de promovare a interculturalității, în România

Festivalul ProEtnica s-a bucurat de aprecierea unanimă a oficialităților prezente la deschidere și pe parcurs. Europarlamentarul UDMR, Vincze Lorant, preşedinte al Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN), aprecia că ProEtnica este „o adevărată sărbătoare în Cetatea Medievală a Sighişoarei, unde diferite culturi, diferite limbi, diferite dansuri se întâlnesc pe aceeaşi scenă şi oferă un spectacol încântător prin performanţa lor...”, iar Volker Reiter, directorul Centrului Educațonal Interetnic pentru Tineret Sighișoara adăuga că „Speranţa noastră este că, în acești ani, ProEtnica a avut efecte în societate, deoarece doreşte să fie mai mult decât un simplu festival la care vii, te distrezi şi «hai, pa!»”

Read more
Maia Morgenstern: „La ProEtnica ne găsim, ne regăsim în armonie, mai ales în muzică, și trăim bucuria imensă de a împărtăși”

 

„Există, la ProEtnica, atâta energie, atâta bucurie și prilej de a ne cunoaște unii pe ceilalți, de a împărtăși sentimente, tradiții, folclor, dans, muzică, bunătăți!... E un motiv suficient să râdem, să dansăm, să cântăm împreună, să mâncăm tradițional, să fredonăm, unii, melodiile celorlalți… Depinde de noi și e foarte important ce se întâmplă aici. Cetatea Sighișoarei reprezintă unul dintre locurile care așteaptă, încă, să fie descoperite, locuri care parcă ar striga să nu fie date uitării și lăsate în paragină. Și dacă în locul acesta care și-a căpătat, își capătă și câștigă notorietate oamenii vin cu plăcere, cu bucurie, cu entuziasm, an de an, la ProEtnica, înseamnă că aici, la Sighișoara, lumea ne cunoaște, ne așteaptă și ne dorește” (Maia Morgenstern)

Read more
Festivalul ProEtnica, la Sighișoara, „construiește un pod al înțelegerii și prieteniei”

În ziua a 3-a a Festivalului Intercultural ProEtnica (23 august), la Sinagoga din Sighișoara a avut loc un eveniment notabil, sub genericul „Podurile toleranței”. „Istoria evreilor este o istorie în mișcare” a spus Aurel Iovițu, oficiantul ceremoniei religioase de shabat desfășurate la Sinagogă. Înaintea serviciului religios, oaspeții au fost invitați să afle mai multe amănunte legate de comunitatea minorităților în mijocul majorității. Au luat cuvântul președintele Federației Comunităților Evreiești din România, dr. Aurel Vainer, David Blum, evreu american care s-a implicat în refacerea Sinagogii din Sighișoara în urma unei convorbiri avute în 2005 cu dr. Aurel Vainer. La rândul său, Jose Iacobescu, președintele B’nai B’rith România a vorbit despre proiectul Podurile Toleranței și a oferit dlui Volker Reiter, directorul Centrului Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara, „Medalia Podurile Toleranței”, specificând că ceea ce se întâmplă la Sighișoara de 17 ediții (Festivalul ProEtnica) este de fapt construirea unui pod al înțelegerii și prieteniei. Volker Reiter a vorbit, în replică, despre mesajul de pace pe care îl aduce această a 17-a ediție a celui mai mare festival interetnic european, mulțumind pentru distincția acordată.

Read more

Invitații celei de-a 16-a ediții  au  reușit să ridice nivelul acestui festival la unul cu adevărat relevant pentru Europa, în Anul European al Patrimonioului Cultural. La deschiderea manifestarilor cultural-aristice, au participat primarului municipiului Sighișoara, Ovidiu Mălăncrăvean,  ambasadorul Statului Israel la Bucureşti, Tamar Samash,  subsecretarul de Stat în Ministerul român al Culturii, Irina Sanda Marin Cajal și   reprezentantul Landului Brandenburg, Meto Novac.

„Acest festival este un dar adus de mulţi oameni - peste 600 de reprezentanţi ai minorităţilor naţionale din România şi, pentru prima oară, cu un ansamblu al sorabilor din Germania. Aceşti oameni ne vor prezenta ceea ce au ei mai bun, iar noi putem să îi primim cu interes şi cu suflet deschis. Am speranţa că vă veţi cunoaşte mai bine, veţi interacţiona aici, pe scenă şi în faţa scenei. Dorescsăsimţiţibogăţiaşivaloareadiversităţii etnoculturale” a susținut Volker Reiter, directorulfestivalului.

In cadrul programului artistic din cele cinci zile de desfășurare, impresionante au fost și prestațiile unor artiști consacrați. Ionuț Galani, Maia Morgenstern și Bucharest Klezmer Band, Fanfara din Cozmești și Ina Chiriac au electrizat publicul aflat în Piața Cetății. Sâmbătă seara, un concert-eveniment a fost  susținut de trupa Farfarello, care i-a reunit pe Mani Neumann, Ulli Brand, Ioji Kappl și Ovidiu Lipan Țăndărică; ei au reușit să anime publicul cu abordări originale după Felix Mendelssohn Bartholdy, dar și cu creații și prestații care poartă amprenta și personalitatea fiecărui membru.

Festivalul a avut și o secțiune științifică unde au fost susținute  prelegeri, discuții și lansări de carte pe teme relevante, cum ar fi „Promovarea păcii în Europa prin protecția minorităților naționale”, ”Panorama minorităților naționale din Europa și a mijloacelor de protecție a acestora prin instrumente supra-naționale”, ”Divesitate culturală și egalitate de șanse prin proiectul „Revista la Sat”, ”Parteneriat social șiparticipareprindeschidereasprediversitate a instituțiilor”.

De asemenea,  au avut loc două proiecții de film în regia lui Radu Gabrea. În prezența fiicei regizorului, Magdalena Schubert publicul s-a putut bucura de filmele Cocoșul decapitatși O poveste de dragoste, Lindenfeld.

În programul de anul acesta, ProEtnica a mai propus vizitatorilor  doua expoziții comune de Arta ale artiștilorcontemporani din rândulminoritățilornaționale, care au putut fi vizitate la galeria de artă – TurnulFierarilorși la Centrul de InformareTuristică.

Standurilemeșteșugăreștiși de prezentare ale minoritățilornaționale au putut fi vizitatezilnic, la fel cum ceiaflațiînSighișoara s-au pututdelecta cu prestațiile a celorpeste 50 de ansambluriartistice ale minorităților care, nu de puțineori, au apropiatpubliculînhore de unire autentice.

Nu a lipsittradiţionalaParadă a DiversităţiiCulturale, condusă de celebrultoboşar al CetăţiiSighişoara, DorinStanciu.

Proiectul ProEtnica  este susținut de către Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României și Consiliul Județean Mureș, în calitate de parteneri, de  Ministerul Culturii și Identității Naționale și Municipiul Sighișoara, în calitate de finanțatori.

Evenimentul s-a bucuat  de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania București, Institutului Cultural Român, Institutului pentru Relații Externe din Stuttgart și Ministerului pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania.

 

Organizarea festivaluluia mai beneficiat de sprijinul următoarelor instituții:

Parteneri media

Televiziunea Română (TVR)

Observatorul Cultural

Sighișoara Travel

Târnava TV /JurnalulSighisoara Reporter

Allgemeine Deutsche Zeitung

Drita-Lumina

Radio România Actualități

AsociațiaJurnaliștilorșiScriitorilor de Turism din România

Sighișoara Freelance Reporter

Radio România International

Hermannstädter Zeitung

RoPortal

Radio România Tg. Mureș

Realitatea evreiască

Infosighisoara.ro

Radio România Antena Satelor

Transilvania Business

Sighișoara Online

Radio Son

Punctul

Cuvântul liber

Agerpres

Independentul Sighișorean

 

Jurnalul Național

Zi de zi

 

Taifasuri

Jurnalul Sighișoara Reporter

 

Sponsor oficial:

CESIRO

Sponsori:

 

Hochland

Coca-Cola

Neumarkt

SEFAR

       

 

Sighișoara, 28.08.2018
Persoana de contact: Volker Reiter, director executiv.
Date de contact: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., telefon: 0722.251307, fax: 0265.50.60.86