SFbBox by enter-logic-seo.gr

Noutăți

Festivalul ProEtnica Sighișoara - pol de promovare a interculturalității, în România

Festivalul ProEtnica s-a bucurat de aprecierea unanimă a oficialităților prezente la deschidere și pe parcurs. Europarlamentarul UDMR, Vincze Lorant, preşedinte al Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN), aprecia că ProEtnica este „o adevărată sărbătoare în Cetatea Medievală a Sighişoarei, unde diferite culturi, diferite limbi, diferite dansuri se întâlnesc pe aceeaşi scenă şi oferă un spectacol încântător prin performanţa lor...”, iar Volker Reiter, directorul Centrului Educațonal Interetnic pentru Tineret Sighișoara adăuga că „Speranţa noastră este că, în acești ani, ProEtnica a avut efecte în societate, deoarece doreşte să fie mai mult decât un simplu festival la care vii, te distrezi şi «hai, pa!»”

Maia Morgenstern: „La ProEtnica ne găsim, ne regăsim în armonie, mai ales în muzică, și trăim bucuria imensă de a împărtăși”

„Există, la ProEtnica, atâta energie, atâta bucurie și prilej de a ne cunoaște unii pe ceilalți, de a împărtăși sentimente, tradiții, folclor, dans, muzică, bunătăți!... E un motiv suficient să râdem, să dansăm, să cântăm împreună, să mâncăm tradițional, să fredonăm, unii, melodiile celorlalți… Depinde de noi și e foarte important ce se întâmplă aici. Cetatea Sighișoarei reprezintă unul dintre locurile care așteaptă, încă, să fie descoperite, locuri care parcă ar striga să nu fie date uitării și lăsate în paragină. Și dacă în locul acesta care și-a căpătat, își capătă și câștigă notorietate oamenii vin cu plăcere, cu bucurie, cu entuziasm, an de an, la ProEtnica, înseamnă că aici, la Sighișoara, lumea ne cunoaște, ne așteaptă și ne dorește” (Maia Morgenstern)

Festivalul ProEtnica, la Sighișoara, „construiește un pod al înțelegerii și prieteniei”

În ziua a 3-a a Festivalului Intercultural ProEtnica (23 august), la Sinagoga din Sighișoara a avut loc un eveniment notabil, sub genericul „Podurile toleranței”. „Istoria evreilor este o istorie în mișcare” a spus Aurel Iovițu, oficiantul ceremoniei religioase de shabat desfășurate la Sinagogă. Înaintea serviciului religios, oaspeții au fost invitați să afle mai multe amănunte legate de comunitatea minorităților în mijocul majorității. Au luat cuvântul președintele Federației Comunităților Evreiești din România, dr. Aurel Vainer, David Blum, evreu american care s-a implicat în refacerea Sinagogii din Sighișoara în urma unei convorbiri avute în 2005 cu dr. Aurel Vainer. La rândul său, Jose Iacobescu, președintele B’nai B’rith România a vorbit despre proiectul Podurile Toleranței și a oferit dlui Volker Reiter, directorul Centrului Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara, „Medalia Podurile Toleranței”, specificând că ceea ce se întâmplă la Sighișoara de 17 ediții (Festivalul ProEtnica) este de fapt construirea unui pod al înțelegerii și prieteniei. Volker Reiter a vorbit, în replică, despre mesajul de pace pe care îl aduce această a 17-a ediție a celui mai mare festival interetnic european, mulțumind pentru distincția acordată.

În ultima zi a festivalului, au încântat prin originalitatea cântecului și a dansului și prin specificul costumului tradițional reprezentanți ai mai multor comunități. Astfel, au evoluat pe scenă artiști amatori și profesioniști reprezentând etniile turcă, macedoneană, evreiască, sârbă, poloneză, romă, elenă, maghiară și germană.

Cel din urmă workshop al ProEtnica a avut ca temă „Protecția minorităților naționale în Germania, prin exemplul Sorabilor”, susținut de Meto Novak, reprezentant al Ministerului pentru Științe, Cercetare și Cultură al Germaniei.

Ca în toate serile festivalului, și duminică a avut loc o Paradă a diversității etno-culturale, în care participanții la spectacolele zilei au avut prilejul să-și etaleze costumele tradiționale specifice fiecărei etnii. Programul zilei s-a închis cu două recitaluri susținute de formația Vecker și de îndrăgitul interpret Ricky Dandel.

Pe parcursul zilei, au putut fi vizitate: Expoziția comună de artă a artiștilor contemporani din rândul minorităților naționale, la Galeria de Artă-Turnul Fierarilor, standurile de prezentare ale organizațiilor participante precum și standurile meșteșugărești ale unor etnii din România.

La încheierea celei de a 15-a ediții ProEtnica, directorul festivalului, Volker Reiter, a declarat: „Am simțit foarte mult ce înseamnă voluntariatul și o colaborare constructivă cu cele peste 60 de instituții care au fost implicate în acest proiect cu peste 700 de participanţi şi un public de 15.000 de vizitatori. Acesta cred că este și secretul, care se transmite și publicului, că există înțelegerea, există armonia, un anumit constructivism în ceea ce facem și cum colaborăm și cu autoritățile, cu participanții și cu publicul, la urma urmei, și așa facem proiectul să meargă bine”.

Festivalul a avut loc în perioada 17.-20. august 2017 și este organizat de Asociația Centrul Educațional pentru Tineret Sighișoara  şi este finanțat de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României și Consiliul Județean Mureș, în calitate de parteneri, precum și de către Guvernul României, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale și Municipiul Sighișoara, în calitate de finanțatori.
Evenimentul se bucură și de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania București, Institutul Cultural Român din cadrul Guvernului României, Centrul Național de Cultură a Romilor din cadrul Guvernului României, Institutul Cultural Român, FUEN (Federal Union of European Nationalities), Institutul pentru Relații externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart) și Ministerul pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania.

Parteneri media

1.       Televiziunea Română (TVR)

9.       Allgemeine Deutsche Zeitung

17.   Târnava TV /Jurnalul Sighisoara Reporter