This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.

SFbBox by enter-logic-seo.gr

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Noutăți

Festivalul ProEtnica Sighișoara - pol de promovare a interculturalității, în România

Festivalul ProEtnica s-a bucurat de aprecierea unanimă a oficialităților prezente la deschidere și pe parcurs. Europarlamentarul UDMR, Vincze Lorant, preşedinte al Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN), aprecia că ProEtnica este „o adevărată sărbătoare în Cetatea Medievală a Sighişoarei, unde diferite culturi, diferite limbi, diferite dansuri se întâlnesc pe aceeaşi scenă şi oferă un spectacol încântător prin performanţa lor...”, iar Volker Reiter, directorul Centrului Educațonal Interetnic pentru Tineret Sighișoara adăuga că „Speranţa noastră este că, în acești ani, ProEtnica a avut efecte în societate, deoarece doreşte să fie mai mult decât un simplu festival la care vii, te distrezi şi «hai, pa!»”

Read more
Maia Morgenstern: „La ProEtnica ne găsim, ne regăsim în armonie, mai ales în muzică, și trăim bucuria imensă de a împărtăși”

 

„Există, la ProEtnica, atâta energie, atâta bucurie și prilej de a ne cunoaște unii pe ceilalți, de a împărtăși sentimente, tradiții, folclor, dans, muzică, bunătăți!... E un motiv suficient să râdem, să dansăm, să cântăm împreună, să mâncăm tradițional, să fredonăm, unii, melodiile celorlalți… Depinde de noi și e foarte important ce se întâmplă aici. Cetatea Sighișoarei reprezintă unul dintre locurile care așteaptă, încă, să fie descoperite, locuri care parcă ar striga să nu fie date uitării și lăsate în paragină. Și dacă în locul acesta care și-a căpătat, își capătă și câștigă notorietate oamenii vin cu plăcere, cu bucurie, cu entuziasm, an de an, la ProEtnica, înseamnă că aici, la Sighișoara, lumea ne cunoaște, ne așteaptă și ne dorește” (Maia Morgenstern)

Read more
Festivalul ProEtnica, la Sighișoara, „construiește un pod al înțelegerii și prieteniei”

În ziua a 3-a a Festivalului Intercultural ProEtnica (23 august), la Sinagoga din Sighișoara a avut loc un eveniment notabil, sub genericul „Podurile toleranței”. „Istoria evreilor este o istorie în mișcare” a spus Aurel Iovițu, oficiantul ceremoniei religioase de shabat desfășurate la Sinagogă. Înaintea serviciului religios, oaspeții au fost invitați să afle mai multe amănunte legate de comunitatea minorităților în mijocul majorității. Au luat cuvântul președintele Federației Comunităților Evreiești din România, dr. Aurel Vainer, David Blum, evreu american care s-a implicat în refacerea Sinagogii din Sighișoara în urma unei convorbiri avute în 2005 cu dr. Aurel Vainer. La rândul său, Jose Iacobescu, președintele B’nai B’rith România a vorbit despre proiectul Podurile Toleranței și a oferit dlui Volker Reiter, directorul Centrului Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara, „Medalia Podurile Toleranței”, specificând că ceea ce se întâmplă la Sighișoara de 17 ediții (Festivalul ProEtnica) este de fapt construirea unui pod al înțelegerii și prieteniei. Volker Reiter a vorbit, în replică, despre mesajul de pace pe care îl aduce această a 17-a ediție a celui mai mare festival interetnic european, mulțumind pentru distincția acordată.

Read more

Astfel, sâmbăta, au evoluat pe scenă dansatorii de la Carașova (Uniunea Croaților), ansamblul coral Ciaika, din Sulina (Comunitatea Rușilor Lipoveni), coriștii și dansatorii de muzică populară din ansamblul Kalina Roșie-Sighetul Marmației (Uniunea Ucrainenilor), dansatorii din cadrul Uniunii Elene (reprezentând comunitațile din Piatra-Neamț, Roman și Iași), corul din Peregu Mare (Uniunea Culturală a Rutenilor), Ansamblul de cântece și dansuri al muntenilor polonezi din Solonețu Nou (Uniunea Polonezilor), dansatorii reprezentând filiala din Iasi a Asociației Italienilor, ansamblul de dansuri  Mladost din Timișoara (Uniunea Sârbilor), coriștii și dansatorii din Sarichioi (Comunitatea Rușilor și Lipovenilor), artiștii reprezentând Centrul Național de Cultură a Romilor, dansatorii din ansamblul Delikanlilar – Constanța (Uniunea Democrată Turca), dansatorii și cântăreții din grupul Sonțe al Asociației Macedonenilor și grupul de dans Kikerics din Sighișoara reprezentând Uniunea Democrată Maghiară din România.

După o frumoasă Paradă a diversității etno-culturale în care participanții la spectacolele zilei au avut prilejul să-și etaleze costumele populare specifice fiecărei etnii, programul zilei s-a închis cu un concert susținut de Orchestra Zuralia (Centrul Național de Cultură a Romilor).

În plan teoretic, cea de-a treia zi a Festivalului ProEtnica a prilejuit o serie de întâlniri și dezbateri. Dimineață, au avut loc colocviile cu genericul Să cunoaștem barierele de comuncare în relațiile interetnice (moderator, Maria Korek, Asociația Divers) și Ce știm despre romi? (moderator, Mizsei Kalman, fost subsecretar general al ONU, fost co-președinte Programe Rome). Jurnalista Maria Dobrescu, din partea Ligii Albanezilor, a prezentat o comunicare în care a adus argumente pentru multiculturalism, iar Radu Carp, de la Centrul de Excelență pentru Studiul Minorităților Transfrontaliere a vorbit despre Noi direcții de cercetare și instrumente de lucru pentru studierea minorităților naționale.

Centrul Național de Cultură al Romilor a organizat, de asemenea, o masă rotundă la care Petrică Badea a vorbit despre Contribuția culturală a romilor în societatea românească. Ultima temă dezbătută în cadrul panelului teoretic al ProEtnica a fost Diferențe în situația romilor în Europa. Incluziunea romilor-drepturile omului versus dezvoltare- există controverse?Care este mai important. Tema a fost lansată de Mizsei  Kalman.

Pe parcursul zilei, a putut fi vizitată Expoziția comună de artă a artiștilor contemporani din rândul minorităților naționale situată în Galeria de Artă-Turnul Fierarilor,  standurile de prezentare ale organizațiilor participante precum și standurile meșteșugărești ale unor etnii din România.

Un alt element de noutate este organizarea, in marja Festivalului,  împreună cu Asociația Divers, a Academiei Interculturale de vară, cu 20 de participanţi din ţările europene.

Pe scena festivalului, sunt prezentate  mai mult de 60 de spectacole dar programul mai cuprinde dezbateri, workshopuri și proiecții de film care abordează tema dialogului intercultural.

ProEtnica reunește mai mult de 600 de reprezentanți ai celor 20 de minorități naționale din România și le oferă  oportunitatea de a împărtăși obiceiurile lor și de a se se angaja activ în dialogul intercultural prin diferite canale. În felul acesta, Festivalul  contribuie la consolidarea păcii interculturale într-o societate românească pluralistă și democrată.

 

Festivalul are loc în perioada 17.-20. august 2017 și este organizat de Asociația Centrul Educațional pentru Tineret Sighișoara  şi este finanțat de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României și Consiliul Județean Mureș, în calitate de parteneri, precum și de către Guvernul României, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale și Municipiul Sighișoara, în calitate de finanțatori.
Evenimentul se bucură și de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania București, Institutul Cultural Român din cadrul Guvernului României, Centrul Național de Cultură a Romilor din cadrul Guvernului României, Institutul Cultural Român, FUEN (Federal Union of European Nationalities), Institutul pentru Relații externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart) și Ministerul pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania.

 

Parteneri media

1.       Televiziunea Română (TVR)

9.       Allgemeine Deutsche Zeitung

17.   Târnava TV /Jurnalul Sighisoara Reporter

2.       Radio România Actualități

10.   Hermannstädter Zeitung

18.   AJ SM ER Europa 21

3.       Radio România International

11.   RoPortal (AJTR)

19.   Radio Son

4.       Radio România Tg. Mureș

12.   Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România

20.   Sighișoara Freelance Reporter

5.       Radio România Antena Satelor

13.   Punctul

21.   Dor de Ducă

6.       Agerpres

14.   Ziarul de Mureș

22.   Independentul

7.       Jurnalul Național

15.   Zi de zi

23.   Sighișoara Online

8.       Observatorul Cultural

16.   Sighișoara Travel

24. www.infosighisoara.ro

Sponsor oficial:

S.C. CESIRO S.A.

Sponsori:

 

Hochland

Coca-Cola

Ciuc

Sefar