This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.

SFbBox by enter-logic-seo.gr

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Noutăți

Festivalul ProEtnica Sighișoara - pol de promovare a interculturalității, în România

Festivalul ProEtnica s-a bucurat de aprecierea unanimă a oficialităților prezente la deschidere și pe parcurs. Europarlamentarul UDMR, Vincze Lorant, preşedinte al Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN), aprecia că ProEtnica este „o adevărată sărbătoare în Cetatea Medievală a Sighişoarei, unde diferite culturi, diferite limbi, diferite dansuri se întâlnesc pe aceeaşi scenă şi oferă un spectacol încântător prin performanţa lor...”, iar Volker Reiter, directorul Centrului Educațonal Interetnic pentru Tineret Sighișoara adăuga că „Speranţa noastră este că, în acești ani, ProEtnica a avut efecte în societate, deoarece doreşte să fie mai mult decât un simplu festival la care vii, te distrezi şi «hai, pa!»”

Read more
Maia Morgenstern: „La ProEtnica ne găsim, ne regăsim în armonie, mai ales în muzică, și trăim bucuria imensă de a împărtăși”

 

„Există, la ProEtnica, atâta energie, atâta bucurie și prilej de a ne cunoaște unii pe ceilalți, de a împărtăși sentimente, tradiții, folclor, dans, muzică, bunătăți!... E un motiv suficient să râdem, să dansăm, să cântăm împreună, să mâncăm tradițional, să fredonăm, unii, melodiile celorlalți… Depinde de noi și e foarte important ce se întâmplă aici. Cetatea Sighișoarei reprezintă unul dintre locurile care așteaptă, încă, să fie descoperite, locuri care parcă ar striga să nu fie date uitării și lăsate în paragină. Și dacă în locul acesta care și-a căpătat, își capătă și câștigă notorietate oamenii vin cu plăcere, cu bucurie, cu entuziasm, an de an, la ProEtnica, înseamnă că aici, la Sighișoara, lumea ne cunoaște, ne așteaptă și ne dorește” (Maia Morgenstern)

Read more
Festivalul ProEtnica, la Sighișoara, „construiește un pod al înțelegerii și prieteniei”

În ziua a 3-a a Festivalului Intercultural ProEtnica (23 august), la Sinagoga din Sighișoara a avut loc un eveniment notabil, sub genericul „Podurile toleranței”. „Istoria evreilor este o istorie în mișcare” a spus Aurel Iovițu, oficiantul ceremoniei religioase de shabat desfășurate la Sinagogă. Înaintea serviciului religios, oaspeții au fost invitați să afle mai multe amănunte legate de comunitatea minorităților în mijocul majorității. Au luat cuvântul președintele Federației Comunităților Evreiești din România, dr. Aurel Vainer, David Blum, evreu american care s-a implicat în refacerea Sinagogii din Sighișoara în urma unei convorbiri avute în 2005 cu dr. Aurel Vainer. La rândul său, Jose Iacobescu, președintele B’nai B’rith România a vorbit despre proiectul Podurile Toleranței și a oferit dlui Volker Reiter, directorul Centrului Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara, „Medalia Podurile Toleranței”, specificând că ceea ce se întâmplă la Sighișoara de 17 ediții (Festivalul ProEtnica) este de fapt construirea unui pod al înțelegerii și prieteniei. Volker Reiter a vorbit, în replică, despre mesajul de pace pe care îl aduce această a 17-a ediție a celui mai mare festival interetnic european, mulțumind pentru distincția acordată.

Read more

"Iată că reuşim şi în acest an să ducem mai departe acest festival, dar, mai mult, îl vom desfăşura pe o perioadă de cinci zile, timp în care 20 de minorităţi prezente în România ne vor încânta prin tradiţiile, dansurile, prin cântecele lor şi prin porturile pe care le vor prezenta pe această scenă minunată în acest ansamblu arhitectural minunat", a declarat, în deschidere, primarul Sighişoarei, Ovidiu Mălăncrăvean.

"Mulţumesc organizatorilor pentru oportunitatea pe care mi-o oferiţi pentru a descoperi acest minunat festival din România. Avem şansa de a arăta un pic din cultura israeliană, o mică parte a comunităţii evreieşti care a fost foarte importantă în România şi suntem foarte bucuroşi să vă prezentăm acest lucru. Este o oportunitate pentru o cooperare de durată", a spus și ambasadorul Statului Israel.

"Ministerul Culturii a fost întotdeauna alături de organizatorii acestui eveniment, sprijinind proiectul atât metodologic, cât şi financiar. Proiectul ProEtnica, născut din iniţiativa comună a Institutului pentru Relaţii Externe a Republicii Federale Germane şi a Ministerului Culturii din România, (...) a devenit o tradiţie valoroasă în peisajul cultural românesc, reprezentând în prezent cea mai importantă manifestare culturală a tuturor minorităţilor naţionale din ţara noastră, o adevărată sărbătoare a promovării dialogului intercultural, a diversităţii în cultură, artă şi viaţă spirituală. Proiectul asigură o cunoaştere reciprocă, o punere în valoare şi o păstrare a marilor valorilor culturale ale tuturor celor care trăiesc pe teritoriul României. (...) Centenarul Marii Uniri ne dă prilejul să vorbim mai mult despre aportul minorităţilor din România la dezvoltarea României, la bogăţia patrimoniului cultural al acestei ţări, unde istoria ne-a aşezat pentru a convieţui în pace, înţelegere şi unde avem şansa, dar şi datoria de a ne cunoaşte şi de a ne respecta tradiţiile şi obiceiurile. ProEtnica ne oferă an de an acest cadru adecvat şi mai ales generos. Aici în fiecare an trăim câteva zile într-o Românie a diversităţii culturale, în care fiecare comunitate aduce tot ce a realizat mai bun şi mai frumos. Festivalul este o inspiraţie pentru proiecte viitoare. Este un bun exemplu european de convieţuire între populaţia majoritară şi minoritari", a arătat doamna Irina Sanda Marin-Cajal, reprezentantul Ministerului Culturii.

Pe scena amplasată în Piața Cetății au evoluat în prima zi ansamblul Karasesvka Zora -Zorile Carașovei (Uniunea Croaților din România), ansamblul Solonczanka (Uniunea Polonezilor din România), ansamblul artistic Hora (Comunitatea Evreilor din București), ansamblul Sonțe- Soarele (Asociația Macedonenilor din România), ansamblul de dansuri Lastivocica (Uniunea Culturală a Rutenilor) și ansamblul Serbska reja a minorității Sorabilor din Germania.  

Seara s-a încheiat cu Parada Diversității Culturale și cu un concert al trupei Eztan (România) care îmbină tradițiile muzicii populare maghiare cu mediul muzicii ușoare contemporane.

Următoarele zile propun publicului și alte momente de dans și muzică tradiționale, susținute de peste 50 de ansambluri ale grupurilor etnice, o secțiune științifică, seri de film, expoziții comune de artă, care reunesc lucrări ale artiștilor contemporani din rândul minorităților naționale. Standurile meșteșugărești și de prezentare ale minorităților naționale vor putea fi vizitate zilnic, între orele 10-18.

Concertele din această seară vor fi susținute de Ionuț Galani și Bucharest Klezmer Band și Maia Morgenstern.

Mai multe detalii privind programul găsiți aici: https://www.proetnica.ro/2018/images/program/Program-ProEtnica-2018.pdf

Proiectul este susținut de către Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României și Consiliul Județean Mureș, în calitate de parteneri, precum și de către Ministerul Culturii și Identității Naționale și Municipiul Sighișoara, în calitate de finanțatori.

Evenimentul se bucură și de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania București, Institutul Cultural Român din cadrul Guvernului României, Institutul pentru Relații Externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart) și Ministerul pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania.

         

 

Organizarea festivalului beneficiază de sprijinul considerabil al următoarelor instituții:

Parteneri media

Televiziunea Română (TVR)

Observatorul Cultural

Sighișoara Travel

Târnava TV /Jurnalul Sighisoara Reporter

Allgemeine Deutsche Zeitung

Drita-Lumina

Radio România Actualități

Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România

Sighișoara Freelance Reporter

Radio România International

Hermannstädter Zeitung

RoPortal

Radio România Tg. Mureș

Realitatea evreiască

Infosighisoara.ro

Radio România Antena Satelor

Transilvania Business

Sighișoara Online

Radio Son

Punctul

Cuvântul liber

Agerpres

Independentul Sighișorean

 

Jurnalul Național

Zi de zi

 

Taifasuri

Jurnalul Sighișoara Reporter

 

Sponsor oficial:

CESIRO

Sponsori:

 

Hochland

Coca-Cola

Neumarkt

SEFAR

       

 

Sighișoara, 22.08.2018
Persoana de contact: Volker Reiter, director executiv.
Date de contact: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., telefon: 0722.251307, fax: 0265.50.60.86