This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.

SFbBox by enter-logic-seo.gr

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Noutăți

Festivalul ProEtnica Sighișoara - pol de promovare a interculturalității, în România

Festivalul ProEtnica s-a bucurat de aprecierea unanimă a oficialităților prezente la deschidere și pe parcurs. Europarlamentarul UDMR, Vincze Lorant, preşedinte al Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN), aprecia că ProEtnica este „o adevărată sărbătoare în Cetatea Medievală a Sighişoarei, unde diferite culturi, diferite limbi, diferite dansuri se întâlnesc pe aceeaşi scenă şi oferă un spectacol încântător prin performanţa lor...”, iar Volker Reiter, directorul Centrului Educațonal Interetnic pentru Tineret Sighișoara adăuga că „Speranţa noastră este că, în acești ani, ProEtnica a avut efecte în societate, deoarece doreşte să fie mai mult decât un simplu festival la care vii, te distrezi şi «hai, pa!»”

Read more
Maia Morgenstern: „La ProEtnica ne găsim, ne regăsim în armonie, mai ales în muzică, și trăim bucuria imensă de a împărtăși”

 

„Există, la ProEtnica, atâta energie, atâta bucurie și prilej de a ne cunoaște unii pe ceilalți, de a împărtăși sentimente, tradiții, folclor, dans, muzică, bunătăți!... E un motiv suficient să râdem, să dansăm, să cântăm împreună, să mâncăm tradițional, să fredonăm, unii, melodiile celorlalți… Depinde de noi și e foarte important ce se întâmplă aici. Cetatea Sighișoarei reprezintă unul dintre locurile care așteaptă, încă, să fie descoperite, locuri care parcă ar striga să nu fie date uitării și lăsate în paragină. Și dacă în locul acesta care și-a căpătat, își capătă și câștigă notorietate oamenii vin cu plăcere, cu bucurie, cu entuziasm, an de an, la ProEtnica, înseamnă că aici, la Sighișoara, lumea ne cunoaște, ne așteaptă și ne dorește” (Maia Morgenstern)

Read more
Festivalul ProEtnica, la Sighișoara, „construiește un pod al înțelegerii și prieteniei”

În ziua a 3-a a Festivalului Intercultural ProEtnica (23 august), la Sinagoga din Sighișoara a avut loc un eveniment notabil, sub genericul „Podurile toleranței”. „Istoria evreilor este o istorie în mișcare” a spus Aurel Iovițu, oficiantul ceremoniei religioase de shabat desfășurate la Sinagogă. Înaintea serviciului religios, oaspeții au fost invitați să afle mai multe amănunte legate de comunitatea minorităților în mijocul majorității. Au luat cuvântul președintele Federației Comunităților Evreiești din România, dr. Aurel Vainer, David Blum, evreu american care s-a implicat în refacerea Sinagogii din Sighișoara în urma unei convorbiri avute în 2005 cu dr. Aurel Vainer. La rândul său, Jose Iacobescu, președintele B’nai B’rith România a vorbit despre proiectul Podurile Toleranței și a oferit dlui Volker Reiter, directorul Centrului Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara, „Medalia Podurile Toleranței”, specificând că ceea ce se întâmplă la Sighișoara de 17 ediții (Festivalul ProEtnica) este de fapt construirea unui pod al înțelegerii și prieteniei. Volker Reiter a vorbit, în replică, despre mesajul de pace pe care îl aduce această a 17-a ediție a celui mai mare festival interetnic european, mulțumind pentru distincția acordată.

Read more

Ministerul Culturii şi al Identităţii Naţionale, Institutul Cultural Român, Centrul de Excelenţă pentru Studiul Minorităţilor Transfrontaliere, Uniunea Elenă din România, Uniunea Polonezilor din România, Uniunea Croaţilor din România, Uniunea Ucrainenilor din România, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, Asociaţia Divers, precum şi reprezentanţi ai partenerilor media: Televiziunea Română (tvr), Agerpress, Radio Son şi Jurnalul Sighişoara Reporter.

 

            Aşadar în cele ce urmează vă aducem la cunoştinţă, aspecte şi decizii în ceea ce priveşte ediţia de anul acesta a festivalului:

 

1.)    Extinderea duratei festivalului de la 4 la 5 zile.

Din motivul suprapunerii programului ştiimţific cu cel artistic, am hotărât extinderea duratei festivalului cu o zi.

 

2.)    Formular de participare şi program:

În cadrul şedinţei am stabilit primul termen pentru transmiterea formularului de participare, respectiv 15 martie 2018, iar prima ciornă a programului festivalului dorim să fie definitivată în data de 30 aprilie.

 

 

3.)    Program ştiinţific (miercuri – vineri):

Pentru a evita suprapunerea programului stiinţific cu cel artistic de pe scena principală, aceasta va începe miercuri, respectiv 22.08.2018 şi se termină, vineri 24.08.2018 odată cu începerea programului artistic.

 

4.)    Academia Interculturală de Vară (luni – vineri):

Va fi un proiect separat în care sunt implicaţi 50 de participanţi din ţările europene cu o durată de 5 zile, respectiv de luni 20.08.2018 până vineri 24.08.2018.

 

5.)    Voluntariat:

Pentru o mai bună desfăşurare a evenimentului, am hotărât ca Organizaţiile Minorităţilor Naţionale să desemneze voluntari, pe care îi vom pregăti înainte de începerea festivalului.

 

6.)    Seri specifice:

Dorim să oferim Minorităţilor Naţionale posibilitatea de a avea o seară specifică, finanţată de către organizaţie.

 

7.)    Înnoptări / organizaţie:
Am hotărât să asigurăm din bugetul proiectului pentru fiecare minoritate naţională 50 de înnoptări pentru programul artistic,  așadar pentru tot ceea ce depășește 50 de înnoptări, vă rugăm să suportați cheltuiala.
 

8.)    Presă internaţională:

În ideea internaţionalizării festivalului, posibilitatea Organizaţilor Minorităţilor Naţionale de a solicita o cerere către parteneri media din „ţările mamă” pentru promovarea evenimentului.

 

9.)    Secţiune nouă:

Introducerea unei secţiuni noi în programul festivalului, şi anume secţiunea de muzică religioasă.