This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.

 

„Există, la ProEtnica, atâta energie, atâta bucurie și prilej de a ne cunoaște unii pe ceilalți, de a împărtăși sentimente, tradiții, folclor, dans, muzică, bunătăți!... E un motiv suficient să râdem, să dansăm, să cântăm împreună, să mâncăm tradițional, să fredonăm, unii, melodiile celorlalți… Depinde de noi și e foarte important ce se întâmplă aici. Cetatea Sighișoarei reprezintă unul dintre locurile care așteaptă, încă, să fie descoperite, locuri care parcă ar striga să nu fie date uitării și lăsate în paragină. Și dacă în locul acesta care și-a căpătat, își capătă și câștigă notorietate oamenii vin cu plăcere, cu bucurie, cu entuziasm, an de an, la ProEtnica, înseamnă că aici, la Sighișoara, lumea ne cunoaște, ne așteaptă și ne dorește” (Maia Morgenstern)

Dacă e august, este ProEtnica, la Sighișoara! Și dacă e ProEtnica, atunci este Maia Morgenstern pe scenă! Sunt două fraze pe care le auzim rostite, în fiecare an, la Festivalul Intercultural ProEtnica, ajuns acum la ediția a 17-a, în cetatea sașilor, înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO. Cetatea și-a deschis larg porțile pentru cei peste 600 de artiști - dansatori și interpreți de folclor – și alți reprezentanți ai celor 20 de minorități naționale din România, în cadrul celui mai mare festival de acest gen din jumătatea de Est a Europei. Între 21 și 25 august, acestora li se alătură oameni politici, scriitori, universitari, jurnaliști din întreaga țară și din străinătate, interesați de viața și activitatea cuturală și interculturală a minorităților etnice.

În cea de-a patra zi a Festivalului, un public numeros și fascinat de ceea ce se întâmpla pe scenă a putut asista la spectacolele prezentate de Ansamblul artistic „Di Nuovo Insieme” – Iași, al Asociației Italienilor din România, Ansamblurile artistice „Agoria” din Onești și „Parsanssos” din Brăila – dans tradițional –, aflate sub egida Uniunii Elene din România, Grupul de dansuri săsești al Forumului Democrat German din Sighișoara, Ansamblul artistic „Prietenia” - muzică și dansuri – din Cincu, Brașov, Ansamblul „Sonțe” (Soarele) – dansuri și melodii tradiționale – din Craiova, Băilești, Urzicuța, al Asociației Macedonenilor din România, Ansamblul folcloric „Akud Mladost” - dans -, al Uniunii Sârbilor din România, Ansamblul „Bălgarce” - dans – din Vinga, Arad, al Uniunii Bulgare din Banat, Grupul de dans „Kikerics” din Sighișoara, al Uniunii Democrate Maghiare din România, Corul „Bnei Milu” - muzică evreiască – al Comunității Evreilor din Brașov, Federația Comunităților Evreiești din România.

Spectacolele prezentate pe scena din Piața Cetății s-au încheiat cu o Paradă a diversității etno-culturale.

În paralel cu evoluțiile outdoor, sub genericul „Agora dialogului intercultural”, au avut loc dezbateri indoor: Meto Nowak, referent al Reprezentantului de Stat pentru Sorabi, Ministerul Științei, Cercetării și Culturii Postdam, Germania, a vorbit despre „Practica protecției minorităților naționale din Europa”; iar reprezentanții Centrului Național de Cultură a Romilor – Romano Kher – au prezentat expunerea „Re-cunoașterea contribuției culturii rome la dezvoltarea societății românești”.

Tot sâmbătă, 24 august, în cadrul „Salonului literar”, secțiune nouă la Festivalul Intercultural ProEtnica, PEN România a propus prezentarea cu tema „Modele literare românești pentru un scriitor maghiar”, de Péter Demény; iar Institutul Cultural Român, prin Miruna Olteanu, director de comunicare și promovare, a prezentat „Traducerile din limbile minorităților prin centrul cărții ICR”.

Seara s-a încheiat în Piața Cetății cu un mult așteptat și aplaudat la scenă deschisă Recital Bucharest Klezmer Band și Maia Morgenstern, un regal muzical și actoricesc, sub egida Federației Comunităților Evreiești din România.

La încheierea reprezentației, actrița Maia Morgenstern, director al Teatrului Evreiesc de Stat din București, ne-a declarat:

„Există, la ProEtnica, atâta energie, atâta bucurie și prilej de a ne cunoaște unii pe ceilalți, de a împărtăși sentimente, tradiții, folclor, dans, muzică, bunătăți!... E un motiv suficient să râdem, să dansăm, să cântăm împreună, să mâncăm tradițional, să fredonăm, unii, melodiile celorlalți… Depinde de noi și e foarte important ce se întâmplă aici. Cetatea Sighișoarei reprezintă unul dintre locurile care așteaptă, încă, să fie descoperite, locuri care parcă ar striga să nu fie date uitării și lăsate în paragină. Și dacă în locul acesta care și-a căpătat, își capătă și câștigă notorietate oamenii vin cu plăcere, cu bucurie, cu entuziasm, an de an, la ProEtnica, înseamnă că aici, la Sighișoara, lumea ne cunoaște, ne așteaptă și ne dorește. Eu pe scena în aer liber de la Sighișoara mă simt normal. E cel mai firesc lucru. Noi avem tradițiile noastre care aici se împletesc cu ale altor etnii, iar la ProEtnica ne găsim, ne regăsim în armonie, mai ales în muzică, și trăim bucuria imensă de a împărtăși.”

Cetatea Sighișoarei a pus, de asemenea, la dispoziția organizațiilor etnice, spații consacrate meșteșugarilor și standurilor de prezentare a minorităților naționale care pot fi vizitate, zilnic, între orele 10:00 -18:00.

Proiectul ProEtnica este implementat de Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Consiliul Judeţean Mureş, în calitate de parteneri cu aport financiar, precum şi de Guvern, prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în calitate de finanţator.

De asemenea, proiectul se bucură de sprijinul Ambasadei Germaniei în România, Ministerului pentru Ştiinţă, Cercetare şi Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania, Institutului Cultural Român, Municipiului Sighişoara, FUEN (Federal Union of European Nationalities), Institutului pentru Relaţii externe din Stuttgart (Institut fur Auslandsbeziehungen Stuttgart), Asociaţiei Divers şi PEN România.

Sponsorii festivalului sunt HOCHLAND, CESIRO, SEFAR, Neumarkt și COCA-COLA.

Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret şi ProEtnica - Festival Intercultural Sighişoara sunt parteneri în două proiecte culturale importante: Interkultural 2019, organizat de Institutul pentru Relaţii externe din Stuttgart (ifa Stuttgart), în perioada 18 - 23 august şi Academia Interculturală de Vară „ProEtnica”, organizat de Asociaţia Divers, în perioada 19 - 26 august.

Fotografii: Andreea Aron și Narcis Virgiliu