This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.

În ziua a 3-a a Festivalului Intercultural ProEtnica (23 august), la Sinagoga din Sighișoara a avut loc un eveniment notabil, sub genericul „Podurile toleranței”. „Istoria evreilor este o istorie în mișcare” a spus Aurel Iovițu, oficiantul ceremoniei religioase de shabat desfășurate la Sinagogă. Înaintea serviciului religios, oaspeții au fost invitați să afle mai multe amănunte legate de comunitatea minorităților în mijocul majorității. Au luat cuvântul președintele Federației Comunităților Evreiești din România, dr. Aurel Vainer, David Blum, evreu american care s-a implicat în refacerea Sinagogii din Sighișoara în urma unei convorbiri avute în 2005 cu dr. Aurel Vainer. La rândul său, Jose Iacobescu, președintele B’nai B’rith România a vorbit despre proiectul Podurile Toleranței și a oferit dlui Volker Reiter, directorul Centrului Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara, „Medalia Podurile Toleranței”, specificând că ceea ce se întâmplă la Sighișoara de 17 ediții (Festivalul ProEtnica) este de fapt construirea unui pod al înțelegerii și prieteniei. Volker Reiter a vorbit, în replică, despre mesajul de pace pe care îl aduce această a 17-a ediție a celui mai mare festival interetnic european, mulțumind pentru distincția acordată.

Cetatea medievală Sighișoara, înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO, trăiește la timpul prezent, deschizându-și larg porțile pentru mai mult de 600 de artiști - cântăreți și dansatori - dar și alți reprezentanți ai minorităților naționale din România, veniți aici în cadrul celui mai mare festival de acest gen din țară, ProEtnica, ediția a 17-a. Lor li se adaugă, în perioada 21-25 august, oameni politici, scriitori, universitari, jurnaliști din întreaga țară și din străinătate, interesați de viața și activitatea cuturală și interculturală a minorităților etnice.

În cea de-a treia zi a Festivalului, un public numeros a putut asista la spectacolele prezentate de Ansamblul artistic „Di Nuovo Insieme” – Iași, al Asociației Italienilor din România, Ansamblurile artistice „Niki” – cântece și dansuri - din Piatra-Neamț, „Agoria” – dans tradițional – din Onești și „Artemis” din Sulina, toate trei, sub egida Uniunii Elene din România, Ansamblul artistic „Hayakaghak” – dans –, din Gherla, al Uniunii Armenilor din România, Ansamblul artistic „Holubok” – cor –, din Peregu Mare, al Uniunii Culturale a Rutenilor din România, Ansamblul artistic „Plaiuri huțule” - cântece populare ucrainene – și Ansamblul artistic „Cervona Kalyna” muzică de estradă – ale Uniunii Ucrainenilor din Româna, Ansamblurile artistice „Armonijah”, - acordeoane, „Alegrijah” – dansuri moderne – și „Veselijah” - muzică populară, din Sibiu, toate trei aparținând Asociației Elijah, Trupa de dansuri săsești a Forumului German Sibiu, Ansamblul artistic „Or Neurim” (Lumina Tinereții) - dansuri israeliene și evreiești - al Comunității Evreilor din Oradea și Ansamblul „Haverim” - dansuri evreiești - al Comunității Evreilor din Ploiești, Ansamblul „Sonțe” (Soarele) – dansuri și melodii tradiționale – din Craiova, Băilești, Urzicuța, al Asociației Macedonenilor din România, Grupul „Diamonds” – folclor stilizat – Clubul Copiilor din Sighișoara și Ansamblul „Zorile Carașovei” – dans – din Carașova, al Uniunii Croaților din România.

Spectacolele prezentate pe scena din Piața Cetății s-au încheiat cu o Paradă a diversității etno-culturale.

În paralel cu evoluțiile outdoor, sub genericul „Agora dialogului intercultural”, au avut loc dezbateri indoor: Lacziko Enikő, secretar de Stat la Departamentul pentru Relații Interetnice a prezentat expunerea intitulată „Minoritățile în diferitele regiuni din România – drepturile minorităților naționale în practică”; Larisa Popescu, de la Asociația „Lume Bună” a vorbit despre diversitate culturală și egalitate de șanse prin proiectul „Revista la Sat”. De la Universitatea Ovidius din Constanța a fost prezent prof. Enache Tușa, cu comunicarea „Tradiții și obiceiuri ale minorităților din Balcani - modele interculturale”, iar Institutul Cultural Român, reprezentat, pentru prima oară în această secțiune, de Miruna Olteanu, director de comunicare și promovare, a expus un studiu despre minoritatea greacă reflectată în presa românească.

La Sinagoga din Sighișoara a avut loc un eveniment notabil, sub genericul „Podurile toleranței”. „Istoria evreilor este o istorie în mișcare” a spus Aurel Iovițu, oficiantul ceremoniei religioase de shabat desfășurate la Sinagogă. Înaintea serviciului religios, oaspeții au fost invitați să afle mai multe amănunte legate de comunitatea minorităților în mijocul majorității. Au luat cuvântul președintele Federației Comunităților Evreiești din România, dr. Aurel Vainer, David Blum, evreu american care s-a implicat în refacerea Sinagogii din Sighișoara în urma unei convorbiri avute în 2005 cu dr. Aurel Vainer. La rândul său, Jose Iacobescu, președintele B’nai B’rith România a vorbit despre proiectul Podurile Toleranței și a oferit dlui Volker Reiter, directorul Centrului Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara, „Medalia Podurile Toleranței”, specificând că ceea ce se întâmplă la Sighișoara de 17 ediții (Festivalul ProEtnica) este de fapt construirea unui pod al înțelegerii și prieteniei. Volker Reiter a vorbit, în replică, despre mesajul de pace pe care îl aduce această a 17-a ediție a celui mai mare festival interetnic european, mulțumind pentru distincția acordată.

Noua secțiune a Festivalului ProEtnica, „Salonul Literar”, a oferit amatorilor de istorie și literatură, o lansare de zile mari în Sala Barocă a Primăriei Sighișoara. Este vorba despre romanul „Dincoace și dincolo de tunel. 1945”, de Mariana Gorczyca, secretar general al PEN România, sighișoreancă prin adopție, scriitor rafinat și sensibil la dramele etnicilor germani din vremea celui de-al Doilea Război Mondial și imediat după acesta. Este o carte despre deportări și despre traumele înstrăinării, dar și despre iubirile sfâșiate de roata istoriei. „A fost – declara autoarea - o lansare a cărții "acasă" la ea, în mijlocul unei comunități care s-a regăsit în evenimentele descrise, în ritualurile lor anuale, în dialectul săsesc; iar vocile care au copertat întâlnirea cititorilor cu cartea au aparținut supraviețuitoarei Wilhelmine Tornea Folbert, în varstă de 93 de ani, și actriței Gianina Iconaru; încă sunt copleșită de tot ce s-a rostit”.

În Secțiunea Teatru, la Centrul de Informare din Cetate, ProArt Slatina a performat spectacolul „Portretul făcător de minuni”, o comedie de Mihai Hafia Traistă, scriitor și jurnalist de expresie ucraineană.

Cetatea Sighișoarei a pus, de asemenea, la dispoziția organizațiilor etnice, spații consacrate meșteșugarilor și standurilor de prezentare a minorităților naționale care pot fi vizitate, zilnic, între orele 10:00 -18:00.

Proiectul ProEtnica este implementat de Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Consiliul Judeţean Mureş, în calitate de parteneri cu aport financiar, precum şi de Guvern, prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în calitate de finanţator.

De asemenea, proiectul se bucură de sprijinul Ambasadei Germaniei în România, Ministerului pentru Ştiinţă, Cercetare şi Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania, Institutului Cultural Român, Municipiului Sighişoara, FUEN (Federal Union of European Nationalities), Institutului pentru Relaţii externe din Stuttgart (Institut fur Auslandsbeziehungen Stuttgart), Asociaţiei Divers şi PEN România.

Sponsorii festivalului sunt HOCHLAND, CESIRO, SEFAR, Neumarkt și COCA-COLA.

Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret şi ProEtnica - Festival Intercultural Sighişoara sunt parteneri în două proiecte culturale importante: Interkultural 2019, organizat de Institutul pentru Relaţii externe din Stuttgart (ifa Stuttgart), în perioada 18 - 23 august şi Academia Interculturală de Vară „ProEtnica”, organizat de Asociaţia Divers, în perioada 19 - 26 august.

Fotografii: Andreea Aron și Narcis Virgiliu