Comunitatea Armână din România

Contact:

Florentina Costea
Teiul Doamnei nr 91
23583 Bucuresti, jud. Bucuresti
Tel: 021-3126700
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.ctarm.org

Principalul scop al organizaţiei noastre constă în păstrarea şi dezvoltarea limbii, a tradiţiilor şi a întregului specific spiritual şi cultural armân, atât în România, cât şi pe întregul spaţiu originar locuit de armâni.
De asemenea, “Comunitatea Armână din România” are drept scop promovarea şi facilitarea contactelor şi legăturilor dintre armânii ce trăiesc în comunităţi din Peninsula Balcanică, dar şi din alte state.

 

Comunitatea Armână din România participă la ProEtnica 2016 cu:

Formaţia artistica

1. Florentina Costea

Florentina Costea interpretează muzică tradiţională armânească încă de la începutul anilor 2000, debutul având loc împreună cu ansamblul „Pilisterlu” din Bucureşti. A participat la diverse festivaluri atât în ţară cât şi peste hotare, în încercarea de a promova cântecele tradiţionale ale armânilor. Primul CD, cu numele „Miraki”, a fost realizat în 2008 în colaborare cu instrumentişti armâni din Grecia, înregistrările având loc în Salonic. În 2011 a lansat CD-ul „Isnafi”, împreună cu trupa „Via Balkanica”, ce reuneşte tineri instrumentişti din Republica Macedonia şi România. Acest CD face parte din proiectul „Rădăcini vii”, finanţat de Ministerul Culturii. Câteva dintre melodiile interpretate cu trupa Via Balkanica au fost incluse pe coloana sonoră a primului film artistic de lung-metraj jucat în armâneşte – „Nu sunt faimos, dar sunt Aromân”/„I am not famous but I’m Aromanian”. In 2016 a lansat al treilea CD, intitulat UMUTI.

 

Film

2. Film

Filmul a fost prezentat cu succes in Romania, SUA, Albania, Macedonia, Austria si Republica Moldova. Urmează sa fie prezentat in noiembrie in alte doua tari, Franța si Germania. In Germania a fost selectat la European Minority Festival, ce are un motto demn de mentionat: “Filme mari ale popoarelor mici”. “Nu sunt faimos dar sunt aroman” este pe locul 5 in Box Office-ul filmelor românești din Romania in 2013.
A participat la numeroase festivaluri interne si internaționale si a obtinut premii importante. Dupa premiera istorica din SUA primarul New York-ului a proclamat ziua de 5 iunie drept Ziua prezervarii culturii vlahe/armanesti in orasul New York.