xrecuperare parola | utilizator nou

ProEtnica

Festival Intercultural Sighisoara

Armeni

 

Uniunea Armenilor din Romania

 

Presedinte: Varujan Vosganian

Bld. Carol I nr.43, sec.2, 020913, Bucuresti

 

Contact:

 

02131114125, 0213138459

office@uniuneaarmenilor.ro

Armenii din Transilvania au venit din Moldova prin anii 1700 și au fondat orașele Gherla ( Armenopolis) și Dumbraveni și au format comunitați puternice in Frumoasa și Gheorgheni.
Armenii și-au organizat o existența civilizata cu toate instituțiile societații moderne de astazi, la inceputul de sec.XVIII,traind dupa regulile, legile și religia lor.
Marile comori ale armenilor din Gherla au fost și raman manuscrisele religioase medievale,sec.XIV-XV, precum și cele tarzii, sec.XVI-XIX.
Armenii din Transilvania pot fi asemuiți cu o pasare cu doua aripi diferite:una batrana, care a parasit spațiul armenesc de aproximativ opt secole,iar cealalalta tanara, venita aici direct din patria de baștina,dupa genocidul din 1915.

 

 

 

Filiala Cluj

 

Hayakagak - Dansuri Populare armenesti

uarcluj@yahoo.ro

Grupul de dans armenesc, Hayakagak, format din 6 fetite de origine armeana, insotite de doua cadre didactice.

 

Expozitie de pictura: Cromatica Armeana (Azaduhi Varduca).

Expozitie de icoane pe sticla: Ermone Martaian.

Lucrarile din expozitia Cromatica Armeana, a carei autoare este doamna Azaduhi Varduca, sunt o tumultuoasa revarsare de cromatism vitalizant.Imaginile sunt sugestive probe de trairi artistice este insotita de asumarea sintetica a realului prin linie,forma,culoare.
Autoarea icoanelor pe sticla,Ermone Martaian,provine dintr-o familie de armeni care au dus la Gherla tehnica de tesut covoare, cu splendidele modele vechi pe care le-au combinat cu talent.A studiat la Nicula tehnica picturii icoanelor,dupa care a studiat icoanele armenesti si a luat nastere creatia proprie,care este deosebit de frumoasa.

Cuza Voda, 400107 Cluj-Napoca, Cluj

 

Contact:

 

0264334454

uarcluj@yahoo.ro

 

Stand mestesugari: Expunere bijuterii cu pietre semipretioase

Conducator: Szentannai Alexa

Fintinele 63-65, 400320 Cluj- Napoca, Cluj

uarcluj@yahoo.ro

Pietrele semipretioase sunt achizitionate in stare bruta sau semi finita. Fiecare piatra necesita slefuire si durata slefuirii depinde de duritatea pietrei semipretioase. Urmeaza crearea modelului pe hartie, dupa care se aleg pietrele care sunt cele mai adecvate pentru modelul respectiv si incepe o alta faza, gaurirea pietrelor sau lipirea unui fluture ( adica inelusul de care se prinde piatra). Poti crea o bijuterie frumoasa si prin simpla impletire a pietrei, fir de argint, cupru. Atunci cand lucrezi la o garnitura, normal si cerceii si bratara trebuie sa fie din aceasi piatra. Din Romania prelucram chihlimbarul de Colt din judetul Buzau, care este cunoscut si sub denumirea  de Rumanit. Mai folosim din cele organice: ambra, coral, sidef, perle, din cele anorganice folosim varietati de cuarturi (aventurin, carneol, granat, ochi de tigru).

 

Stand de carti: Lansare carte (Ana Steib)

B-dul 1 Decembrie 1918 Nr.16/3, 400699 Cluj Napoca, Cluj

 

Contact:

 

0264334454

uarcluj@yahoo.ro

Lansare de carte Bucataria Armeana. Aceasta carte este traducerea cartii aparute la Erevan, in anul 1963.

 

Filiala Gherla

Presedinte: Esztegar Ioan

Stefan Cel Mare nr.17, 405300 Gherla, Cluj

 

Contact:

 

0762658571, 0234247483

Colonia armeana pleaca din orasul Ani,capitala Armeniei in jurul anului 1200.Parcurg muntii Caucaz,peninsula Crimea,apoi in jurul anului 1400 se aseaza in nordul Moldovei, Suceava,Iasi,Roman,Botosani,Focsani.
In anul 1672 traverseaza muntii Orientali si se aseaza in Transilvania,orasele Bistrita,Gheorgheni,Frumoasa,Dumbraveni.In anul 1700 fondeaza orasul Armenopolis,actualul Gherla,in stil baroc.
Meseria de baza fiind comercianti,meserie care imbogateste aceasta colonie,permitand sa cumpere pamanturi, sa fondeze orase- Armenopolis-Gherla, Dumbraveni.
Cele doua razboaie mondiale au golit orasul Gherla,astfel in prezent sunt aproximativ 200 persoane de origine armeana.Mica comunitate armeana totusi traieste si organizeaza diferite actiuni culturale,folosind toate mijloacele Tv,radio,ziare ca sa arate ca in trecut au fondat orase, in prezent sunt aici si speram ca si in viitor.

 

„Hayakaghak”

Conducator: Estegar Ioan

Stefan Cel Mare, 405300 Gherla, Cluj

 

Contact:

 

0762658571, 0234247483

esztegarioan@yahoo.com

Trupa de dans Hayakaghak s-a infiintat in toamna anului 2012, este alcatuita din 12 persoane.A luat parte la cateva spectacole cum ar fi Intalnirea Evreilor din Cluj cu Armenii ,la bazarul Armenesc care a avut loc la muzeul Etnografic din Cluj-Napoca, la Festivalul Folcloric Szejke editia 47 si la Sarbatoarea Sfantului Grigore Iluminatorul din Gherla.
Dansurile prezentate sunt dansuri folclorice armenesti,majoritatea invatate din videoclipuri trimise din Armenia, nu avem coreograf iar dansurile sunt invatate si coreografia facuta prin munca comuna a membrilor echipei.Costumele sunt facute dupa modele din Armenia.
Corul Bisericii Armenesti este alcatuit din 12 persoane.A fost infiintat in urma cu 50 de ani ,apoi s-a reinfiintat in anul 2001.Prezinta  cantece bisericesti, populare prelucrate de Comitas.
Costumele sunt facute dupa modele din Armenia.
In total suntem 20 de persoane in total pentru ca 4 persoane sunt membrii si in echipa de dans si in cor.


Comunicate
Raport Final proetnica 2014
24-09-2014
Raport Final Proetnica 2014 Full Text in PDF
citeste mai departe...
ProEtnica 2013 - pe ultima suta de metri pana la debutul manifestarii
19-08-2013
Intre 29 august si 1septembrie, burgul medieval a Sighisoarei devine Cetatea multiculturalismului din Romania.
citeste mai departe...
Programul Festivalului Intercultural Proetnica 2013
07-08-2013
Festivalului Intercultural Sighisoara ProEtnica 2013 se va desfasura dupa urmatorul program. Deoarece inca nu totate formatile si-au confirmat participarea si mai pot aparea propuneri de conferinte,
citeste mai departe...
Organizatori


Finantatori


Sponsori
Parteneri Media
© 2012-2015 proetnica.ro