Uniunea Polonezilor din România

Contact:

Spaine Alina Valentina
Ion Vodă Viteazu Nr 5
720034 Suceava, jud. Suceava
Tel: 0230-520355
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 
www.dompolski.ro

Uniunea Polonezilor din România a luat fiinţă la 16 martie 1990 cu denumirea Uniunea Polonezilor din România în Bucureşti „Dom Polski” din iniţiativa unui grup de polonezi din Bucureşti. În prezent, este organizaţia care cuprinde 15 asociaţii locale. Sediul conducerii Uniunii se află în Casa Polonă din Suceava, construită în anii 1903-1907 şi redobândită de către polonezi, după anii comunismului, în anul 1996. Preşedintele Uniunii Polonezilor din România este, în acelaşi timp, deputat în Parlamentul României din partea minorităţii poloneze.

Uniunea Polonezilor este unica organizaţie a polonezilor din România. Ea cuprinde comunităţile poloneze din Bucovina din satele jud. Suceava precum şi polonezii răspândiţi în ţară, organizaţi în asociaţii ce activează în marile oraşe. Uniunea activează, în principal, în scopul păstrării şi cultivării tradiţiilor, învăţării limbii polone, menţinerii legăturilor cu Polonia şi manifestă grijă faţă de comunităţile poloneze din România.

 

Uniunea Polonezilor din România participă la ProEtnica 2016 cu:  

Formaţia artistică

1. Ansamblul muntenilor polonezi „Solonczanka”

Cantece si dansuri

Ana Zielonka

Solonetu Nou, jud. Suceava

Prima prezentare a folclorului din Solonețu Nou a avut loc în anul 1991, când a fost înființat ansamblul „Sołonczanka”, ocazie cu care s-a prezentat pentru prima dată la Festivalul Internațional „Întâlniri Bucovinene” de la Jastrowie – Polonia. Ansamblul apare pe atât pe scenele naționale cât și pe cele internaționale. În anii 2010, 2012, 2013 ansamblul „Sołonczanka” s-a prezentat la Festivalul Etnic „PFINGSFEST” la Bistrița.
”La începu au fost bătrânii, iar acum ansamblul este alcătuit numai din copii și tineri. Ansamblul cuprinde aproximativ 70 de persoane„.

 

2. Meşteşugar

Iosif Alexandrovici

Plesa, jud. Suceava

Tel.: 0230520355

Dogar  - confectionarea butoaielor

 

3. Stand de Prezentare

Spaine Alina

Suceava, jud. Suceava

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

4. Expo arte vizuale

Eugen Zielonca

Solonetu Nou, jud. Suceava

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Expoziție de sculptură in lemn.
Lucrările sunt realizate de către scolptorul de origine poloneză dl. Eugen Zielonka, din localitatea Solonețu Nou, Comuna Cacica, jud. Suceava.