Uniunea Elenă din Romania

Contact:

Chiriac Lemonita
George Barițiu Nr. 12
Brașov, jud. Brașov
Tel: 0268478875
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
http://www.elkibv.ro/
www.uniunea-elena.ro

Uniunea Elenă din România (UER) este organizaţia cu profil etnic, cultural şi educaţional, apolitică, nonprofit, fondată în data de 28 decembrie 1989, persoană juridică din 26 februarie 1990 şi de utilitate publică din 2 august 2008 care reuneşte în mod liber consimţit Comunităţile elene de pe teritoriul României. Comunităţile sunt formate din cetăţeni români de origine greacă şi filoeleni, care se comportă potrivit normelor de viaţă, obiceiurilor şi tradiţiilor elene. Este continuatoarea istorică şi juridică a Comunităţilor elene constituite şi organizate în România în decursul istoriei, care exercită pentru populaţia elenă din România un rol spiritual, educaţional, cultural, social-caritabil şi de parteneriat social;Reprezintă cea mai mare familie a grecilor şi filoelenilor din România, peste 10. 000 de membri.
Scopul fundamental este sprijinirea, reprezentarea şi promovarea, pe plan naţional şi internaţional a intereselor populaţiei elene din România. Obiectivele sunt păstrarea, dezvoltarea şi libera exprimare a identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a membrilor.

 

Contact 2. Filiala:

Uniunea Elenă din România - Comunitatea Elena Sulina
Roșca Neranzi Angelica 
Strada I Nr. 186
825400 Sulina, jud. Tulcea
Tel: 0240543294
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Contact 3. Filiala:

Uniunea Elenă din România - Comunitatea Elenă Iaşi
Marieta Alexandrescu
700127 Iaşi, jud. Iaşi
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.


Contact 4. Filiala:

Uniunea Elenă din România - Comunitatea Elenă Prahova
Traian Nr. 2
100062 Ploiești, jud. Prahova
Tel: 0232261965
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
http://www.greekprahova.org/


Contact 5. Filiala:

Uniunea Elenă din România - Comunitatea Elenă Piatra Neamț
Bd. Decebal Nr. 9, Bl. 2, Ap. 4
610012 Piatra Neamț, jud. Neamț
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Uniunea Elenă din Romania participă la ProEtnica 2016 cu:

Formaţia artistica

1. Dyonisos & Eftimos

Cor & dans

Lemonita Chiriac

Tel: 0766.302.054

Brașov, jud. Brașov

Grupul vocal a fost înfiinţat din dorinţa de a păstra şi promova vechile cântzece grewceşti, care odinioară erau fredonate cu nostalgie de către toţi cei care ajunseseră să trăiască departe de ţara lor, dar care au devenit tot mai puţin cunoscute de către generaţiile de azi. Cântecele din repertoriul nostru exprimă valorile uitate ale umanităţii, ele trans,iubire de oameni, iubirea şi dorul de ţară, iubirea pentru neasemuita natură a Greciei, iubirea de unitate şi libertate, dar şi pasiune, bucurie, nostalgie ... dor... Iubitorii cântecului elen vă invită cu emoţie să trăiţi alături de ei, puţin din extraordinara dragoste de viaţă a poporului grec.

 

Formaţia artistica

2. Ansamblul Orpheas

Dans tradiţional

Papadopol Radu

Tel: 0745.018.252

Iași, jud. Iași

îN PAŞI DE DANS PE RITMURI GRECEŞTI, SUB ACORDURI CE AMINTESC DE TALENTUL INEGALABIL AL LUI oRFEU, MEMBRII ANSAMBLULUI DE DANSURI GRECEŞTI AL cOMUNITĂŢII eLENME DIN iAŞI ÎNCEARCĂ SĂ DOVEDEASCĂ PRIN FIECARE SPECTACOL PE CARE ÎL SUSŢIN, CĂ PASIUNEA, dăruirea şi interesul pentru cultura elenă nu ţin cont de vârstă, ocupaţii sau naţionalitate. Asemeni eroului grec ce a primit cadou o liră, devenind un maestru în arta cântecului, tinerii ieşeni menţin vie sacralitatea pasiunii pe care o împărtăşesc şi a bucuriei emanate de fiecare dată când urcă pe scenă, recunoscând că şansa de a fi iniţiaţi în tainele dansului grecesc reprezintă un dar incredibil şi totodată o rersponsabilitate asumată cu mare plăcere. Fiecare generaţie de dansatori şi-a lăsat amprenta asupra spiritului elen al ansamblului. De la primii paşi până la aplauzele răsplătitoare ale spectatorilor, toţi au cunoscut sentimentul înălţător de bucurie şi mulţumire, convingerea că respectul, timpul şi pasiunea investite găsesc un ecou egal în receptarea publicului.

 

Formaţia artistica

3. Ansamblul Hara

Dans traditional

Ogica Florin - Ionut

Tel: 0726378807

Ploiești, jud. Prahova 

 

Formaţia artistică

4. Artemis

Dans

Roşca Neranzi Angelica

Tulcea, jud. Sulina

 

ANSAMBLUL ARTEMIS a aparut in anul 1992. este format din tineri cu dragoste ;i pasiune pentru cultura si civilizatia greaca. Fie ei de origine elena sau nu, au format alaturi de instructoarea lor, dna Neranzi Angelica un ansamblu care de/a lungul timpului s/a facut remarcat la numeroase manifestari, dintre care amintim Festivalul Tineretului Elen, Festivalul Minoritatilor Nationale de la Sulina, Festivalul International de Folclor "Catalina". Repertoriul ansamblului este alcatuit din numeroase si variate dansuri traditionale de pe intreg teritoriul Greciei. 

 

Formaţia artistică

5. Niki

Dans

Vinerica Nicoleta, Nokolai Vitu 

Piatra Neamț, jud. Neamț

Minut ondulat...Priviri contopite printre particule albastre de vânt și praf.Cuvinte,iluzii,realizări,muzică,dans,sens... Vis,iubire,trăire-metamorfoza spiritului grecesc în manifestarea cuantului ontologic disipat în esența artei care a menținut vie cultura elenă de-a lungul istoriei:dansul.S-a conservat prin muncă,unitate,talent  și voință.Ansamblul Niki al Comunității Elene din Piatra-Neamț concretizează munca milenară a grecilor  de perpetuare a tradiției și a culturii care le aparține,atât la nivel național,cât și internațional,drept pentru care a obținut diplome de excelență,trofee și premii;de precizat este Diploma de Onoare și de Excelență a Fundației Multiculturale I.I. Mironescu.   Ansamblul a fost înființat în anul 1990 ,deținând o secțiune corală,muzicală instrumental-grecească,de muzică și dans și doar de dans.A avut numeroase participări la festivaluri naționale și internaționale ale elenismului.Rezultaul recunoașterii meritelor activităților multiculturale prestate se materializează în diplome ca cea de excelență a Universității Emil Racoviță sau cea a Asociației  Drepturilor Omului,obținută la Festivalul Conviețuiri,precum și Medalia Piatra Multiculturală,Diploma de excelență pentru promovarea valorilor educaționale oferită de Ministerul Educației, Premiul I a Federației Star Music,Diploma pentru Festivalul Internațional din partea Organizației Hrisov-Grecia,diplomă a Organizației Grecilor de la Marea Neagră-Salonic,Grecia,Diplomă de excelență a Consiliului Local Neamț,dar și din partea Asociației Πρυταμειλ Μακεδονια,Diploma de la Kalivas.   Prin implicarea și vitalitatea conferite de spiritul tânăr și unitar  ce domină atmosfera echipei,media de vârstă fiind de 14-16 ani,Ansamblul Niki funcționează pe fundamentul cristalizării autenticității creatoare prin artă.

 

Formaţia artistică

6. Aretti

Dans

Olimpia Bandea

Tel: 0213179873

Roman, jud. Neamț