Uniunea Croaților din România

Contact:

Giurgiulena Zoran
Principală 22
327065 Carașova, jud. Caraș-Severin
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.zhrucr.ro

Uniunea Croaților din România este organizația care reprezintă interesele minorității croate din România. Misiunea noastră este promovarea, păstrarea și dezvoltarea identității etnice în toate formele ei de manifestare, apatrimoniului cultural, susținerea dezvoltării etnice a comunității croate din România și stabilirea relațiilor cu Croația și croații din întreaga lume.
Activitatea noastră este structurată pe mai multe domenii esențiale în promovarea identității croate, focalizându-se pe: - programe de cercetare şi dezvoltare a tradiţiilor;
- activităţi educaţionale;
- susţinerea învăţământului în limba maternă la toate nivelele;
- păstrarea dreptului la confesiune;
- activităţi cultural-ştiinţifice;
- programe de promovare a relaţiilor de prietenie cu populaţia majoritară şi celelalte minorităţi naţionale;
- programe de dezvoltare a relaţiilor interne şi externe în domeniul cultural–artistic şi religios.

 

Uniunea Croaților din România participü la ProEtnica 2016 cu:

Formaţia artistica

1. Karaševska Zora (Carașevsca Zora, ro: Zorile Carașovei)

Dans

Giurgiulena Zoran

Carașova, jud. Caraș-Severin

Formaţia cultural-artistică „Karaševska Zora”(Carașevsca zora, ro: Zorile Carașovei) este continuatoarea legitimă a formaţiei artistice „Mladi Karaševci“ (Mladi carașevți, ro: Tinerii Caraşoveni) care a funcţionat la Caraşova până în anul 1990. La iniţiativa Uniunii Croaţilor din România, în anul 1991 formaţia a trecut sub egida UCR-ului, adoptând denumirea pe care o poartă şi în prezent.
Repertoriul formaţiei se compune din dansuri reprezentative pentru minoritatea croată, iar melodiile interpretate evidenţiază frumuseţea folclorului şi tradiţiile specifice comunităţii croate din România. Caracteristica principală a formaţiei o reprezintă costumaţia deosebită. Costumul bărbătesc şi femeiesc este specific croaţilor din România din zona Caraşovei, jud. Caraş-Severin, cunoscut în studii etnografice şi sub denumirea de costumaţia populară „caraşovenească”.
Formaţia a participat de-a lungul anilor la zeci de festivaluri locale, naţionale: Timişoara, Bucureşti, Sighişoara, Iaşi, Sibiu, Odorheiul Secuiesc, Sf. Gheorghe şi multe altele, iar internaţionale: Croaţia şi Austria - participări finalizate cu multe premii şi diplome.