Uniunea Bulgară din Banat-România

Contact:

Radulov Petru
Piaţa Unirii, nr.14
300085 Timişoara, jud. Timiş
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.starbisnov.blogspot.com

Comunitatea bulgarilor bănăţeni este cea mai veche comunitate etnică de pe teritoriul României care în ciuda tuturor greutăţilor şi încercărilor a reuşit să îşi păstreze până în prezent nealterată identitatea naţională: limba, credinţa creştină romano-catolică, obiceiurile, tradiţiile, portul popular specific bulgarilor bănăţeni care este un unicat în lume.
În data de 31 decembrie 1989, la Timişoara se constituie o organizaţia cetăţeniilor de etnie bulgară din România – Uniune Bulgară din Banat–România (U.B.B.-R.) care are ca scop păstrarea identităţii naţionale. Prin intermediul Ansamblurilor de cântece şi dansuri populare bulgăreşti existente la filialele U.B.B. –R., se face cunoscută în ţară şi peste hotare, prin participarea la diferite manifestări culturale, festivaluri folclorice, concursuri, frumuseţea cântecului, portului şi dansului popular bulgăresc. Publicaţiile periodice (ziarul „Náša glàs” – „Glasul nostru” şi revista „Literaturna miselj” – „Gândul literar” ) emisiunile in limba bulgara difuzate la radio si televiziune sunt un factor principal pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice, culturale, religioase si lingvistice a bulgarilor din Banat.

 

Uniunea Bulgară din Banat-România participă la ProEtnica 2016 cu:

Formaţia artistica

1. Ansamblu Brest

Dans

Radulov Petru

Breştea, jud. Timiş

Ansamblul BREST a luat fiinţă în anul 2003, astăzi, la 13 ani, se mandreşte cu 3 grupe structurate dupa grupe de vârsta. Fondatorul  ansamblului,    patronat de Uniunea Bulgară din Banat - România, este dl Petru RADULOV care alături de soţia Maria RADULOV instructor – coregraf, coordoneaza şi îndruma aceşti copii.
Astăzi, Ansamblul Brest se prezinta ca o cunună între generaţiile celor 3 grupe ale sale, şi vă va prezenta dansuri populare bulgăreşti din Banat şi din Bulgaria.
 
Costumele popular bugăreşti purtate astăzi de  fete au o vechime impresionantă, altele chiar depaşesc 100 de ani, sunt lucrate manual şi  reprezintă portul popular pe care bulgarii bănăţeni l-au păstrat si preţuit de aproape 300 de ani de când se afla pe meleaguri bănăţene.
Ansamblul Brest a promovat cantecul, dansul si portul popular al bulgarilor din Banat la numeroase manifestari culturale nationale si internationale

 

2. Workshop

În pas de dans bulgaresc.