Comunitatea Rușilor Lipoveni din România

Contact:
Svetlana Craciun
Dr. Rațiu 10
10916 București, jud. Bucuresti
Tel.: 0213120994
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.crlr.ro

Comunitatea Rușilor Lipoveni din România este o asociație cu caracter etnic, social, cultural, umanitar, care reunește cetățeni români, cunoscuți sub denumirea de ruși lipoveni. În vederea realizării obiectivului său specific, acela al promovării valorilor etnoculturale ale minorităţii ruşilor lipoveni, CRLR a dezvoltat o strategie transinstituţională care a reunit programe reprezentând următoarele direcţii: cultură, învăţământ, infrastructură, social, relaţionare naţională şi internaţională. Analiza activităţilor comunităţilor locale a evidenţiat o diversitate de forme de manifestare a valorilor culturale: tabere tematice de creatie, programe de creatie plastica contemporana, evenimente de promovare a tradiţii şi obiceiuri specifice, spectacole culturale, activităţi extraşcolare, expoziţii de pictură și fotografie, simpozioane științifice și mese rotunde pe teme cultural-stiințifice. Datele statistice cele mai recente privind numărul cetăţenilor care au declarat că aparţin minorităţii pe care o reprezentaţi la Recensământul din 2011, s-au declarat ruşi lipoveni (23,5 mii), o proporţie de 86,9% dintre ruşi lipoveni îşi au reşedinţa obişnuită în judeţele Tulcea (10,3 mii persoane), Constanţa (3,6 mii persoane), Iaşi (2,8 mii persoane), Brăila (1,9 mii persoane), Suceava (1,7 mii persoane) iar trei sferturi dintre ruşii lipoveni care şi-au declarat etnia şi limba maternă vorbesc în familie limba rusă.

Comunitatea Rușilor Lipoveni din România participă la ProEtnica 2016 cu:

Formaţia artistica

1. Ansamblul Slaveanka

Cor

Badescu Paraschiva

Tel: 0767350219

Slava Cercheza, jud. Tulcea

Ansamblul ,,Slaveanka” a luat fiinta in anul 1978 sub coordonarea d-nei educatoare Irina Mihailov. Din acel an si pana in prezent s-a bucurat de o larga apreciere din partea specialistilor, obtinand premii nationale si internationale in diverse manifestari culturale.
A evoluat pe marile scene ale tarii, dar si peste hotare- Ucraina, Russia, Republica Moldova si Bulgaria.
Repertoriul ansamblului cuprinde cantece vechi, culese din zona Slavelor si cantece din folclorul rusesc contemporan.
,,Slaveanka” ramane unul din principalii mesageri ai cantecului si dansului rusilor-lipoveni din Slava Cercheza, judetul Tulcea.
Astazi ansamblul este coordonat de d-na Olga Niculai

 

Formaţia artistica

2. Ansamblul Molodițî

Tulcea, jud. Tulcea

Ansamblul de dansuri „MOLODȚΔ activează în cadrul Centrului Cultural ”Vicol Ivanov” al Comunității Rușilor Lipoveni din Tulcea.
A luat fiinţă în anul 2005 şi, în scurt timp, s-a afirmat ca un colectiv talentat care a reuşit să reprezinte pe scenele din ţară şi din străinătate comunitatea noastră.
Ansamblul „Molodţî”, ce cuprinde 13 tineri talentaţi şi entuziaşti, este în permanenţă interesat a promova noi comori ale folclorului ruşilor lipoveni din nordul Dobrogei.
A participat la nenumărate manifestări culturale și artistice, cum ar fi:
- Festivalul Internațional de Folclor ”Muzici și Tradiții în Cișmigiu” București, 2010, 2011, 2012, 2013;
- Mediaș Etnic Festival, Ediția a II-a,2015;
- Festivalul ”Săptămâna Filmului Interetnic”, anual(din 2008);
- Ziua Națională a Minorităților, 18 decembrie, anual, și altele.
Astăzi ansamblul va prezenta o suită de dansuri ruseşti în care se manifestă bucuria debordantă de a fi tineri.

 

3. Expoziţii Arta contemporana

Tamara Potop

București

20 de tineri ruși-lipoveni, artiști plastici consacrați sau în devenire, s-au reunit cu scopul de a recrea, cu ajutorul celor mai noi tehnici de pictură, colaj, grafică și desen, universul basmelor tradiționale rusești. 4 basme tradiționale supuse atenției, „Ivan Țarevici și lupul cenușiu”, „Marozko – Gerul”, „Nikita Tăbăcarul” și „Du-te acolo - nu știu unde, Adu-mi aia – nu știu ce” au fost alese spre a fi recreate, cu ajutorul celor mai noi tehnici de pictură, colaj, grafică și desen. Astel, basmele tradiționale rusești, au prins viață într-o nouă prezentare, constituind o invitație inedită adresată publicului larg de a explora dimensiunile fantastice ale eposului rusesc. Lucrările rezultate au putut fi admirate în cadrul expozițiilor itinerante care au poposi, pe rând, orașele București, Constanța, Brăila, Galați și Tulcea.

  

 

4. Stand de Prezentare

Responsabil: Svetlana Craciun

Tel: 0735012900

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

București