Asociația Liga Albanezilor din România  (ALAR)

Contact:

Manolescu Oana
str. Nicolae Bălcescu 33
200676 Craiova, jud. Dolj
Tel: 0722303583
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.alar.ro

Asociația Liga Albanezilor din România (ALAR), este organizație parlamentară, de utilitate publică, non-profit, care reprezintă public și ocrotește interesele etniei albaneze pentru păstrarea și promovarea identității etnice. ALAR este singura organizație recunoscută oficial de către guvern de a reprezenta etnia albaneză în România. ALAR este reprezentată în Parlament printr-un deputat ales la nivel național. Este membră a Consiliului Minorităților Naționale, organ consultativ al Guvernului. Are sucursale în țară. Asociația Liga Albanezilor din România se preocupă de rezolvarea problemelor socio-umanitare ale etnicilor albanezi. Ea promovează cultura albanezilor din România prin editări de cărți bilingve prin Editura sa ” Privirea”, editează revista lunară ”Prietenul albanezului” cu câteva mii de abonați, editează albume muzicale, are un ansamblu artistic de cântece și dansuri ”Serenada”, participă la Târguri naționale de Carte, organizează simpozioane, lansări de carte, cursuri de limbă, tabere pentru tineret și colaborează cu celelalte Organizații ale Minorităților Naționale și cu organizații culturale din Albania și alte țări. 

Asociația Liga Albanezilor din România (ALAR) participă la ProEtnica 2016 cu:

Formaţia artistica

1. Ansamblul artistic "Serenada"

Cor și dansuri

Responsabil: Corbu Ștefan / Popa Nicu 

Tel: 0753.999.934 / 0744.683.705

București / Craiova, jud. Dolj

Ansamblul artistic de cântece și dansuri populare albaneze ”SERENADA”, al Asociației Liga Albanezilor din România a luat naștere în anul 2002. Este format din soliști vocali și o echipă de dansuri. Soliștii sunt din București. Au în repertoriu 140 de cântece bilingve. Ei interpretează serenade populare orășenești din zona Korcea, în Sud-Estul Albaniei, de unde au venit de-a lungul timpului majoritatea albanezilor în România. Serenadele korceare sunt unul dintre simbolurile Albaniei. Costumele purtate de soliști simbolizează culorile specifice din Sudul Albaniei.
Dansatorii interpretează vechi dansuri populare din Nordul și din Sudul Albaniei. Întregul ansamblu efectuează anual turnee artistice în Albania, iar pe scenele albaneze și românești au un deosebit succes.
Membrii ansamblului ”SERENADA”, au înregistrat 12 albume muzicale bilingve și filme cu dansurile populare. Ansamblul participă la festivalurile naționale și la toate acțiunile culturale ale Asociației Liga Albanezilor din România prin care s-a editat și cartea bilingvă cu textele cântecelor interpretate. Costumele dansatorilor sunt copii ale celor cu care înaintașii lor au venit în România. Dintre ele, costumul negru de femeie numit ”giubletă”, este în patrimoniul UNESCO.

 

2. Stand de Prezentare

Manolescu Oana

Bucureşti / Craiova / Târgu Jiu, Dolj / Gorj