Comunicat de presă, 22.08.2016   

 

Festivalul ProEtnica, ediția a XIV-a, Sighișoara, la final

La Sighişoara, s-a încheiat, duminică, ediţia a XIV-a a Festivalului ProEtnica, dedicat dialogului intercultural şi considerat drept cea mai mare manifestare de acest fel din Europa. Proetnica aduce, anual, România în prim-planul atenţiei celor care urmăresc evoluţia vieţii culturale de pe continent şi consacră, totodată, ţara noastră drept un model pentru protecţia minorităţilor naţionale. Festivalul este o manifestare cu totul aparte, care   anul acesta, a avut loc între 18-21 august, în cetatea medievală Sighişoara, ridicată de etnici germani.

Ediția 2016 ProEtnica, s-a desfăşurat, pentru prima dată, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

În cadrul ceremoniei de deschidere, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor afirma că, pentru şeful statului, diversitatea culturală reprezintă o bogăţie a României. “Festivalul- a menţionat Sergiu Nistor -  arată că acei care îl organizează au tratat  problema foarte serios. Cred, a mai spus consilierul prezidenţial, că Sighişoara, ca punct nodal al spaţiului transilvan, Transilvania, ca inimă a naţiunii române, arată că, din fericire, istoria ne-a dat înţelepciunea de a şti să dialogăm.”

Evenimentul a fost  organizat de Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret  Sighişoara (ibz).

Ministerul Culturii,  Municipiul Sighişoara, Consiliului Județean Mureș, au contribuit financiar la buna desfăşurare a ProEtnica.

Ediţia a XIV-a s-a bucurat, de asemenea, de sprijinul Instituţiei Prefectului - Judeţul Mureş, al Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti şi al Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României. Directorul Festivalului ProEtnica, Volker Reiter, cetățean german, fondator al manifestării culturale de la Sighişoara, a precizat că  dialogul intercultural şi înţelegerea dintre oameni sunt foarte importante.  “Prin metodele pe care le aplicăm aici, într-un cadru model, a spus Volker Reiter, ideea din spatele Festivalului - anume că minorităţile şi grupurile de migranţi reprezintă o resursă şi nu un pericol - devine foarte importantă. ProEtnica doreşte să fie o sărbătoare a dialogului intercultural, în aceeaşi fel cum sunt sărbătorile bisericeşti unde vii să te inspiri şi să te hrăneşti, pentru viaţa de toate zilele.”

Presa a reflectat evenimentul prin intermediul a numeroşi jurnalişti reprezentând partenerii media: Televiziunea Română şi Radio România, Agerpres, Jurnalul Naţional, Observatorul Cultural, Allgemeine Deutsche Zeitung, Hermannstädter Zeitung, Népújság, RoPortal, Transilvania Bussiness, Ziarul de Mureş, Târnava TV, Radio Son, Asociaţia Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România, AJ SM ER Europa 21, Dor de Ducă, Punctul, www.infosighisoara.ro.

Adevărată Agora pentru exprimarea, păstrarea şi dezvoltarea identităţii culturale a minorităţilor, Proetnica a reunit momente de exprimare specifice organzaţiilor etno-culturale din România,  cu cele 20 de Minorități Naționale care au participat cu 697 de  reprezentanţi la Sighişoara care au performat în domenii precum arta spectacolului cu 62 de manifestări pe scena din Piața Cetății precum și 28 de spectacole pe scena interactivă; în locațiile Piața Muzeului și strada Muzeului au fost organizate 18 standuri meşteşugăreşti şi de prezentare ale comunităților etnice; în Sala mică a Primăriei Municipiului Sighișoara au fost susținute 8 prelegeri, conferinţe şi mese rotunde despre etnii şi convieţuire interculturală și interreligioasă, iar la Centrul Național de Informare Turistică (Sala Sander), artişti reprezentanţi ai minorităţilor naţionale au realizat o expoziţie de artă contemporană.

Ca o noutate, în programul ediţiei de anul acesta a fost inclusă secţiunea de film care a cuprins 6 filme documentare care au dezbătut diferite teme (tema dialogului interreligios, dialog intercultural, cultura minoritatilor etc.), o secțiune de workshop care a inclus 12 activități oferite de Organizațiile Minorităților Naționale pe diferite teme (dans, cultură, tradiții), precum și 6 parade ale diversității etno-culturale. Serile Festivalului s-au încheiat cu concerte susţinute de Bucharest Klezmer Band, Koszika & the Hotshots, Semnal M, Adrian Ivaniţchi, Dinu Olăraşu, Mircea Vintilă.

La aceasta ediție estimăm ca a fost un numar de 15.000 de vizitatori.

Sponsorii ediţiei ProEtnica 2016 au fost  SEFAR, S.C.CESIRO S.A, PEPSI, CIUC.

Prin întreaga sa paletă de acţiuni, se speră că ediţia a XIV-a Proetnica a contribuit la promovarea dialogului intercultural şi la crearea păcii interetnice într-o societate pluralistă şi democrată, întărind, în acelaşi timp, ideea că România reprezintă un model pentru protecţia minorităţilor culturale.

 

 

Comunicat de presă, 19.08.2016   

 

Festivalul ProEtnica, ediția a XIV-a, Sighișoara

Considerat, de multă vreme, drept cea mai mare manifestare dedicată dialogului intercultural din Europa, Festivalul Proetnica - Sighişoara aduce, anual, România în prim-planul atenției celor care urmăresc evoluţia vieţii culturale din Uniunea Europeană şi nu numai. Festivalul, care a ajuns, astăzi, la a XIV-a ediţie, consacră, totodată,  România drept un model pentru protecţia minorităţilor naţionale. Este o manifestare cu totul aparte, care are loc în cetatea medievală Sighişoara, ridicată de etnici germani în secolul al XIV-lea.

Ediția de anul acesta are loc sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Joi, la deschiderea manifestării culturale, consilierul prezidenţial, Sergiu Nistor afirma că: ”în câteva rânduri, preşedintele României a vorbit despre diversitatea culturală a ţării, clasificând-o ca o bogăţie şi spunând că, departe de a fi o problemă, această diversitate este unul dintre lucrurile cele mai valoroase pe care acest pamânt le are. Vedem în jurul nostru, a adăugat consilierul prezidenţial,  că dialogul intercultural, interetnic, interreligios reprezintă şi lucruri foarte grave, în care multe naţiuni par a avea  mari probleme, dificultăţi sau chiar  evenimente tragice. Or, trebuie spus că atunci când preşedintele României consideră un eveniment ca fiind important din punctul de vedere al impactului social, al bunului mers al instituţiilor sau al societăţii, atunci se pune problema semnalizării acestui lucru prin Înaltul Patronaj.  Acest festival arată că cei care îl organizează tratează această problemă foarte serios. Cred, a spus în încheiere consilierul prezidentţial Sergiu Nistor, că Sighişoara, ca un punct nodal al spaţiului transilvan, Transilvania, ca inimă a naţiunii române, arată că, din fericire, istoria ne-a dat înţelepciunea de a şti să dialogăm.

Evenimentul este finanţat de către Ministerul Culturii şi Municipiul Sighişoara, beneficiind și de spijinul financiar al Consiliului Județean Mureș, partener al evenimentului.

Editia a XIV-a se bucură de sprijinul Instituţiei Prefectului - Judecţul Mureş, Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti şi al  Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României. Directorul Festivalului Proetnica, Volker Reiter, cetățean german, fondator al manifestării culturale de la Sighişoara, a precizat că “E foarte  important  să realizăm dialogul intercultural şi încţelegerea dintre oameni. Prin metodele pe care le aplicăm noi aici, într-un cadru model, ideea care este în spatelei Festivalului -  anume că minorităţile şi grupurile de migranţi reprezintă o resursă şi nu un pericol - este foarte importantă. Proetnica doreşte să fie o sărbătoare. O sărbătoare a dialogului intercultural, în  aceeaşi idee cum sunt sărbătorile  bisericeşti unde vii să te inspiri din asta şi să  te hrăneşti pentru viaţa de toate zilele.”

Sponsorii ediţiei din acest an sunt SEFAR, S.C.CESIRO S.A, PEPSI,  CIUC.

Toate aceste instituţii şi societăţi comerciale contribuie la buna desfăşurare a manifestării de la Sighişoara şi sunt o garanţie a succesului  Proetnica - manifestare la care se aşteaptă prezenţa, in cele patru zile,  a peste 15.000 de spectatori.

Presa  reflectă evenimentul prin intermediul a numeroşi jurnalişti reprezentând partenerii media: Televiziunea Română şi Radio România, Agerpres, Jurnalul Naţional, Observatorul Cultural, Algemeine Deutsche Zeitung, Hermannstadter Zeitung, Népújság, RoPortal, Transilvania Bussiness, Ziarul de Mureş, Târnava TV, Radio Son, Asociaţia Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România, AJ SM ER Europa 21, Dor de Ducă, Punctul, www.infosighisoara.ro.

Adevărată Agora pentru exprimarea, păstrarea şi dezvoltarea identităţii culturale a minorităţilor,  Proetnica reuneşte momente de exprimare specifice celor 19 organzaţii etno-culturale în domenii precum arta spectacolului, meşteşuguri, artă plastică contemporană. Alte secţiuni sunt consacrate workshopurilor, standurilor de prezentare, filmului documentar, fotografiei, prezentărilor de carte şi dialogului despre minorităţi. Serile Festivalului se încheie cu concerte susţinute de Bucharest Klezmer Band, Koszika & the Hotshots, Semnal M, Adrian Ivaniţchi, Dinu Olăraşu, Mircea Vintilă.

Prin întreaga sa paletă de acţiuni, ediţia a XIV-a Proetnicacontribuie la promovarea dialogului intercultural şi la crearea păcii interetnice într-o societate pluralistă şi democrată, întărind, în acelaşi timp, ideea că România reprezintă un model pentru protecţia minorităţilor culturale.

 

 

Comunicat de presă, 16.08.2016   

 

“ProEtnica - cea mai mare manifestare dedicată dialogului intercultural din Europa. România - un model pentru protecția minorităților naționale”

Asociaţia Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret Sighişoara (ibz) organizează cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Intercultural ProEtnica - Sighişoara, 18-21 august 2016.

Manifestarea se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, dl. Klaus Iohannis.

Evenimentul este finanţat de către Ministerul Culturii şi Municipiul Sighişoara, beneficiind și de spijinul financiar al Consiliului Județean Mureș, partener al evenimentului.

Proetnica 2016 se bucură de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti şi de Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României și are care partener Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş.

Sponsorii ediţiei din acest an sunt SEFAR, S.C.CESIRO S.A, PEPSI şi CIUC.

Cele 20 de Minorităților Naționale vor fi prezente la ProEtnica 2016 – Festival Intercultural Sighișoara cu peste 600 de participanți.

Toate aceste instituţii şi societăţi comerciale contribuie la buna desfăşurare a manifestării de la Sighişoara şi sunt o garanţie a succesului “Proetnica” - manifestare la care se aşteaptă prezenţa a peste 15.000 de spectatori.

Presa va reflecta evenimentul prin intermediul a numeroşi jurnalişti reprezentând partenerii media: Televiziunea Română şi Radio România, Agerpres, Jurnalul Naţional, Observatorul Cultural, Allgemeine Deutsche Zeitung, Hermannstädter Zeitung, Népújság, RoPortal, Transilvania Bussiness, Ziarul de Mureş, Târnava TV, Radio Son, Asociaţia Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România, AJ SM ER Europa 21, Dor de Ducă, Punctul, www.infosighisoara.ro.

Adevarată Agora pentru exprimarea, păstrarea şi dezvoltarea identitaţii culturale a minorităţilor, “Proetnica reuneşte momente de exprimare specifice celor 19 organzaţii etno-culturale în domenii precum arta spectacolului, meşteşuguri, artă plastică contemporană. Alte secţiuni sunt consacrate workshopurilor, standurilor de prezentare, filmului documentar, fotografiei, prezentărilor de carte şi dialogului despre minorităţi. Serile Festivalului se vor încheia cu concerte susţinute de Bucharest Klezmer Band, Koszika & the Hotshots, Semnal M, Adrian Ivaniţchi, Dinu Olăraşu, Mircea Vintilă.

Prin întreaga sa paletă de acţiuni, ediţia a 14-a “Proetnica” va contribui la promovarea dialogului intercultural şi la crearea păcii interetnice într-o societate pluralistă şi democrată, întărind, în acelaţi timp, ideea că România reprezintă un model pentru protecţia minorităţilor culturale.

 

Comunicat de presă, 10.08.2016   

 

Comunicat de presă, 22.07.2016